Hoeveel calorieën verbrand je met slapen?

Je verwacht het misschien niet direct, maar tijdens je slaap verbrand je de nodige calorieën. Op zich is dit ook niet zo verwonderlijk, want gedurende de nacht halen we in bed allerlei capriolen uit. Zo ben jij net als ieder ander tijdens jouw slaap bezig met:

  • ademen
  • woelen
  • transpireren
  • dromen
  • draaien

Door al deze nachtelijke activiteiten verbrand jij moeiteloos een paar honderd calorieën in je slaap. Dit gebeurt voornamelijk in de REM-fase van je slaapcyclus. De hoeveelheid calorieën die je verbrandt, is onder meer afhankelijk van je lichaamsgewicht. Ter indicatie: een persoon van 60 kilo verbrandt meer dan 400 kilocalorieën per nacht en een persoon die het dubbele weegt, kan bijna 900 calorieën verbranden in zijn slaap. Dromen over een kroket, terwijl je de hoeveelheid calorieën van een kroket kwijtraakt in je slaap. Hoe eenvoudig kan het zijn?

Slapend slank worden?
Prettige bijkomstigheid toch dat je calorieën verbrandt tijdens je broodnodige rust? Toch hoef je niet te rekenen op een kledingmaat kleiner na verloop van tijd. Om overtollige kilo’s kwijt te raken, is overdag bewegen nog altijd beter en gezonder! Een dagelijkse portie beweging van minimaal een half uur houdt lichaam en geest gezond en dat levert je veel meer gezondheidsvoordelen op. Ook ligt het aantal calorieën dat je op deze manier verbrandt een stuk hoger. Wil je toch het nodige doen om extra calorieën te verbranden terwijl je op een oor ligt?

Verbrand extra calorieën tijdens je slaap
Ons lichaam is continu bezig om de temperatuur binnen de perken te houden. Je kunt je voorstellen dat het de nodige moeite kost om een gezonde temperatuur vast te houden, als het heel koud is in je slaapvertrek. Het lichaam moet dan extra veel energie verbruiken om je behaaglijk warm te krijgen en te houden. Voilà, laat je pyjama voor wat het is en laat je lichaam zo wat extra calorieën verbranden. Daarnaast kun je actief aandacht besteden aan het volgende:

  • ventileren
  • radiator dichtdraaien
  • voldoende nachtrust

Ventileren
Zorg dat je in een goed geventileerde kamer slaapt die heerlijk koel is. Zo heb je niet alleen een gezonde lucht in je slaapkamer, maar zet je direct je lichaam extra aan het werk om jouw temperatuur te reguleren. Realiseer je wel dat ventileren niet hetzelfde is als luchten. Voor een goed geventileerde slaapkamer is het nodig dat er een continue stroom verse lucht is. Dit bereik je door je raam op een kier te zetten ‘s nachts of het ventilatierooster in het raam open te zetten. Kun je dan toch slapend slank worden?

Radiator dichtdraaien
Vergeet ook niet de verwarming in je slaapkamer dicht te draaien. Dit levert je niet alleen een besparing op je energiekosten op, maar zo bereik je ook een gezond slaapklimaat dat jouw nachtrust en calorieverbranding ten goede komt. Een kamer die ‘s nachts wordt verwarmd, brengt een droge lucht met zich mee. Dit kan leiden tot een droge keel en moeite met het inslapen. Kleine moeite dus om de verwarming in de nachtstand te zetten en heerlijk onder je deken te kruipen.

Voldoende nachtrust
Hoe meer uren jij slaapt, des te hoger is het aantal calorieën dat je verbrandt. Zorg daarom voor een vast slaapritme dat jou aan je benodigde uren slaap laat komen. Als jouw slaapcyclus elke nacht goed verloopt, kom je voldoende in de REM-slaap terecht en is jouw energieverbruik optimaal.

Slaapkamer donker maken
Onze biologische klok is verantwoordelijk voor het dag- en nachtritme door op licht en donker te reageren. Slapen doe je tijdens de donkere uren en die zijn er in overvloed in de nachtelijke uurtjes. Zaak om van jouw slaapkamer een echt donkere ruimte te maken om jouw biologische klok een handje te helpen.