Op een natuurlijke manier slapeloosheid tegengaan doe je zo

Een goede nachtrust wil iedereen. Echter is het niet altijd vanzelfsprekend dat je goed slaapt. Slapeloosheid komt vaker voor dan je denkt. Je wilt er dan voor zorgen dat je jouw lichaam weer activeert om meer tot rust te komen. Er zijn een aantal natuurlijke middelen die hierbij kunnen helpen en waarbij je ook wat dieper kunt gaan slapen. Onderstaande informatie gaat jou hierbij helpen.

Slapeloosheid: de oorzaken

Slapeloosheid komt vooral bij volwassenen voor. Hierbij spelen een groot aantal factoren een rol. Zo kan stress ervoor zorgen dat je langer wakker licht, maar zijn er ook angsten en depressies die om de hoek komen kijken. Het hoeft echter niet altijd met een ziekte te maken te hebben. Jouw levensstijl zal namelijk ook een rol spelen. Als je veranderingen aanbrengt in jouw schema of jouw gewoontes aanpast, zal het ervoor zorgen dat jouw lichaam ontregeld raakt. Je blijft vaak nadenken over wat er op een dag gebeurd is en welke andere keuzes je had kunnen maken. Je moet daarom altijd goed gaan kijken wat jouw oorzaken zijn om de slapeloosheid aan te pakken.

De natuurlijke middelen gaan gebruiken

Slapeloosheid is met verschillende natuurlijke middelen op te lossen. Je hoeft hierdoor niet voor medicatie te kiezen, maar kunt het vaak al met een middeltje in jouw huishouden oplossen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan kijken naar warme melk. Warme melk heeft melatonine in zich zitten, waardoor je sneller in slaap zult vallen als je hier een glas van gaat drinken. Voeg hier geen suikers of andere middelen aan toe, maar ga voor een puur glas melk. Ook kun je valeriaan kiezen. Deze plant zorgt voor kalmerende effecten, waardoor je sneller en dieper slaapt. Drink er echter niet te veel van, zodat je jouw wekker nog hoort.

Bloemen en kruiden gebruiken

Lindebloesem wordt gezien als een verdovingsmiddel. Je kunt dit kruid in de thee drinken net voor het slapengaan. De kwaliteit van jouw slaap zal hierdoor sterk verbeteren. Mensen met angsten en stuiptrekkingen zijn hier ook vaak bij gebaat. De spanning in de spieren zal namelijk verdwijnen. Je kunt daarnaast voor lavendel kiezen. Dit wordt vaak toegepast bij aromatherapie en kan jouw zenuwstelsel ontspannen. Stress wordt ermee bestreden en je hoeft hiervoor alleen essentiële oliën in jouw lichaam te sprenkelen.

Ook de sinaasappelbloem is een middel waar je veel ontspanning mee kunt krijgen. Deze bloemen hebben namelijk net als de lindebloesem een verdovend effect. Deze bloemen kun je door jouw thee doen, maar ook als essentiële olie inhaleren voor het slapen gaan. Er zijn ook mensen die deze in bad doen. Hierdoor heb je een dubbele ontspanning en ben je er helemaal klaar voor om weer te gaan slapen. Vaak is de plant in de buurt van jouw slaapkamer houden al voldoende om fijner te slapen en jouw nachtrust aanzienlijk te verbeteren.

Een thee van sla

Sla wordt vaak bij baby’s gebruikt om de nachtrust te bevorderen. Baby’s kunnen soms niet slapen of worden gedurende de nacht vaak wakker. Een thee van sla kan dan goede effecten hebben. Baby’s eten immers nog geen sla, waardoor de thee een vervanging is. De stoffen in de sla zorgen voor pijnstillende en kalmerende effecten. Ook kun je de sla in een bad laten weken en het water over het gezicht van jouw kind gieten. Dit zal uiteindelijk zorgen dat jouw baby weer doorslaapt en je niet meer steeds uit bed hoeft gedurende de nacht.

Extra tips tegen slapeloosheid

Wanneer je met de natuurlijke middelen jouw slapeloosheid tegengaat, kan het verstandig zijn om andere oorzaken ook aan te pakken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw routine verbetert. Je moet voldoende rustmomenten in jouw dag inplannen, waarbij je ruim voor het slapengaan al stopt met jouw schermtijd. Zo moet je bijvoorbeeld niet meer achter jouw laptop blijven zitten tot het slapengaan. Ook kun je het beste jouw bed uitsluitend voor het slapen kiezen en hier niet in werken of studeren. Zo houd je alles gescheiden en zorg je ervoor dat jouw lichaam nergens anders aan gaat wennen.

Ook moet je goed gaan kijken wat je eet in de avonduren. Te veel eten kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. Een goede maaltijd bestaat daarbij ook niet uit vet, bloem of suiker. De spijsverteringsproblemen zullen hiermee namelijk sneller komen en jouw slaapritme zal steeds meer verbeteren. Echter is het ook weer niet goed om op een lege maag te slapen. Jouw maag zal in dit geval namelijk een storende factor gaan zijn en je ligt de gehele nacht wakker. Je blijft nadenken over eten en moet er dus voor zorgen dat je voldoende in jouw maag hebt zitten.