Wat betekent het als je over iemand droomt?

Als er iets is waar we geen controle over hebben, dan is het wel over wat we dromen, wanneer we slapen. Zodra ons hoofd het kussen raakt, zijn we overgeleverd aan de grillen van ons brein. Dat dit brein soms rare streken met ons uithaalt, kan best confronterend zijn. Helemaal als de realiteit en je dromen ver uit elkaar liggen, kan dromen over een persoon je aan het denken zetten. Geen nood, de reden dat je over bepaalde personen droomt, is logisch te verklaren.

Dromen over personen
Tijdens de nachtelijke uurtjes kunnen heel wat personages jouw onbewuste leven binnendringen. Het meest voorkomend zijn hierbij:

  • je ex-geliefde
  • een collega
  • je moeder
  • een overledene
  • je partner
  • een beroemdheid

Waarom droom ik over mijn ex?

Ga niet direct twijfelen aan je huidige relatie, als je ex in je dromen langskomt. Er is een simpele reden waarom juist deze persoon door je onderbewustzijn naar boven wordt gehaald. Een eerdere (vaak eerste) liefde staat symbool voor de gevoelens van verliefdheid die je hebt ervaren tijdens die relatie. Het ontluiken van gevoel dat je voor die tijd niet kende, is verbonden aan je eerdere liefde. Je ex staat voor een belangrijke periode in je leven en dat kan in je dromen soms tot verrassingen leiden.

Wat doet die collega in mijn droom?

Niet direct het eerste waar je op hoopt, maar een collega die onderdeel uitmaakt van jouw dromen zegt eigenlijk meer over jou, dan over de persoon in kwestie. Vaak staat een persoon in je droom voor een bepaalde weerspiegeling van jezelf. Is het een succesvolle collega die ongevraagd in je dromen voorkomt, dan betekent dit waarschijnlijk dat jij net zo succesvol zou willen zijn. Een andere verklaring kan zijn, dat jij een collega hebt die je maar oppervlakkig kent, maar dat je daar in gedachten bepaalde eigenschappen of persoonlijkheden aan toekent.

De moederrol in je droom

Komt jouw moeder voor in je dromen? Zie het als de manier waarop jij jezelf als moeder van je kinderen ziet. Ook als je geen kinderen hebt, is er een simpele reden waarom jouw eigen moeder in je dromen verschijnt. Onbewust ben jij dan bezig met de manier waarop jij het contact tussen jou en haar ziet.

Dromen over een overledene

Het kan best confronterend zijn, als een overleden persoon in jouw dromen voorkomt. Ook hier geldt dat het te maken kan hebben met jouw eigen persoontje. De overledene heeft immers deel van jouw leven uitgemaakt. De periode waarin dat het geval was, is de verklaring voor het feit dat de persoon in kwestie in je dromen langskomt. Het brengt jou terug naar die specifieke tijd met alle bijzonderheden van die periode. Misschien heb jij het overlijden nog niet goed weten te verwerken en is dat de reden dat jouw onderbewustzijn deze persoon naar voren laat komen. Dromen een overledene staat voor een gevoel van gemis en heeft dus een functie, namelijk loslaten van iets dat is geweest.

Ik droom over mijn partner

Je partner is een belangrijk persoon in je leven. Als hij of zij in je dromen voorkomt, kan dat verschillende redenen hebben. Misschien ben je onbewust bang om diegene kwijt te raken of loopt jullie relatie niet helemaal zoals je zou willen. Praten met je wederhelft kan jou verlossen van de al dan niet reële angsten. Hierdoor zal jouw partner steeds minder onderdeel uitmaken van jouw dromen.

Mag ik een handtekening?
Als een bekendheid jou ‘s nachts verrast met diens aanwezigheid is dat vaak gelinkt aan jouw eigen leven. Je kent de bekende persoon niet persoonlijk, maar wel vanuit een bepaalde hoedanigheid. De setting of kenmerken waar jij de bekendheid onbewust aan koppelt, betrek je in dat geval op jouw situatie. Best gezellig toch?

Zie het dromen over personen als een weerspiegeling van je eigen leven. Het is een manier van de hersenen om met bepaalde situaties om te gaan zonder dat jij hier bewust voor kiest. Best knap hoe ons brein dit zelf regelt. Kwaad kan het dromen over personen zeker niet. Niets om je zorgen over te maken dus.