Hoeveel diepe slaap heb je nodig?
Het menselijk lichaam heeft net als onze geest rust nodig om de indrukken en prikkels van de dag op een goede manier te verwerken. Gedurende de dag vragen we nogal wat van onszelf, zowel mentaal als fysiek. Alles wat we doen, vraagt om energie. Energie die in de nachtelijke uren weer moet worden aangevuld. ‘s Nachts is dus de tijd bij uitstek om ons gestel weer helemaal op niveau te krijgen via je slaapcyclus. Vanaf het moment dat je gaat slapen, doorloop je vier slaapstadia die stuk voor stuk belangrijk zijn voor een goede nachtrust of slaapcyclus.
Vier stadia van slaap
Je slaapcyclus verloopt volgens een vast patroon en dat cyclus vindt dus meerdere keren per nacht plaats. Over energie gesproken. De vier vaste stadia die wij als mens tijdens onze nachtrust doorlopen, zijn:
- sluimerfase
- lichte slaapfase
- diepe slaapfase
- REM-slaap
Om uitgerust wakker te worden en vol goede moed aan de dag te kunnen beginnen, heb je een slaapcyclus nodig die volgens dit standaard patroon verloopt. De hoeveelheid slaap die nodig is om goed te kunnen functioneren, verschilt per persoon. Er zijn mensen die genoeg hebben aan zes uurtjes slaap per nacht, maar het kan ook zijn dat tien uur slaap nodig is je lichaam en geest te laten herstellen. Een slaapcyclus van acht uur kan als gemiddelde worden aangehouden. Word jij uitgerust en vol energie wakker? Grote kans dat goed aan jouw slaapbehoefte is voldaan, ongeacht het aantal uren dat jij slapend in bed hebt doorgebracht.
Diepe slaap: derde fase van de slaapcyclus
Tijdens de diepe slaap is je bewustzijn verlaagd en is je besef voor de omgeving afgevlakt. Kenmerkend voor de fase van diepe slaap zijn verder:
- een rustige ademhaling
- een lagere hartslag
- verminderde gevoeligheid voor licht en geluid
In de diepe slaapfase beland je sneller dan je zou denken, want al na zo’n vijftien tot twintig minuten heb je de diepe slaap bereikt. Gemiddeld neemt elke slaapcyclus zo’n anderhalf uur in beslag en dat herhaalt zich dus meerdere keren per nacht. Zou je in je diepe slaap worden gewekt, dan is de kans groot dat je gedesoriënteerd bent en misschien zelfs duizelig wordt. Dit wordt veroorzaakt door je lagere hartslag en het feit dat je in een staat van verminderd bewustzijn verkeert.
Belang van diepe slaap
Vooral de hersenen hebben baat bij de derde fase van het slaappatroon. De diepe slaap draagt namelijk bij aan het biologisch herstel van ons brein via de signaalstof adenosine die door de activiteiten van de dag worden opgehoopt in de hersenen. De diepe slaap levert een belangrijke bijdrage op het gebied van:
- versterking van het immuunsysteem
- de reparatie van cellen
- het verkrijgen van nieuwe energie
Uitgaande van een nachtrust van acht uur en de wetenschap dat elke slaapfase ongeveer een kwart van de tijd in beslag neemt, breng je zo’n anderhalf tot twee uur in diepe slaap door. Dankzij deze fase kunnen bij ziekte de beschadigde cellen worden gerepareerd en nieuwe cellen worden aangemaakt. Als het jou lukt om een goed slaappatroon te doorlopen, dan kun je met een nieuwe dosis energie en een goed werkend immuunsysteem probleemloos aan je dag beginnen.
Bevorderen van de diepe slaap
Iedereen kent periodes waarin het slapen niet vanzelf gaat. Gelukkig kun je zelf het nodige doen om de fase van diepe slaap te stimuleren. Beweging is het sleutelwoord tot een succesvolle diepe slaapfase. Het maakt hierbij niet uit op welke manier je beweegt, zolang je het maar voor minimaal 30 minuten aaneengesloten doet. Bewegen kun je als een vast onderdeel van je dag inplannen door een half uur te gaan:
- wandelen met ferme passen
- klussen
- sporten
- fietsen
Zoek naar een vorm van bewegen waar jij je lekker bij voelt om het echt onderdeel van je standaard ritueel te laten worden. Voorkom daarnaast dat je gedurende de dag en avond te lang achter elkaar stilzit. Door regelmatig in de benen te komen, bouw je namelijk slaapdruk op en dat heb je nodig om in de diepe slaap terecht te komen en zonder problemen de benodigde 90-120 minuten diepe slaap te halen. Slaapdruk is de behoefte die de hersenen hebben aan slaap. Zaak om regelmatig te wisselen van houding om dit te bereiken.
Tips voor een betere nachtrust
Help de natuur een handje en pas deze simpele tips toe om je nachtrust te bevorderen:
- houd vaste slaaptijden aan
- vermijd alcohol en cafeïne
- gebruik geen telefoon of tablet net voor je gaat slapen
- zorg voor een goede temperatuur in je slaapkamer
- draai de radiator in je slaapkamer dicht
Neem deze tips ter harte en combineer ze met je dagelijkse portie beweging, dan ligt jouw diepe slaap binnen handbereik.