Last van angsten? Dit zijn 4 alternatieve therapieën

Iedereen in zijn leven heeft weleens te maken met paniek, bezorgdheid of angst. Deze gevoelens zijn namelijk geprogrammeerd in ons lichaam wanneer er een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan. Het is een hele normale lichamelijke reactie. Maar wanneer angst je leven gaat beheersen, dan praten we over een angststoornis. Wereldwijd lijden miljoenen mensen jaarlijks aan dergelijke angsten en depressies. Wanneer je angst wil laten behandelen, dan zijn er aantal alternatieve therapieën mogelijk.

1 – Acupunctuur

Een eeuwenoude vorm van therapie is acupunctuur. Tijdens deze therapie wordt er gebruikgemaakt van naalden, welke op verschillende drukpunten op het lichaam geplaatst worden. Deze eeuwenoude alternatieve geneeswijze is de laatste jaren ook erg populair voor het behandelen van angsten. Ondanks dat acupunctuur valt onder alternatieve geneeswijzen, is er toch voldoende bewijs dat het bij bepaalde patiënten effect heeft. Hierbij is het bewezen dat bepaalde angstsymptomen verbeterd zijn door acupunctuurbehandelingen. Onderzoekers verdiepen zich momenteel in het effect van acupunctuur bij bepaalde vormen van angst, zoals paniekaanvallen, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en OCD. Wij zijn heel benieuwd naar de resultaten.

Hoe verloopt een acupunctuur behandeling?

Voordat een acupuncturist je gaat behandelen, gaat hij eerst een gesprek met jou aan. Dit doet hij of zij om een grondig inzicht te krijgen in de klachten die spelen. Tijdens dit gesprek wordt jouw algehele medische geschiedenis samen doorgesproken. Daarna ga je op een comfortabele tafel liggen, meestal met het gezicht omhoog. De acupuncturist plaats vervolgens uiterst dunne naalden van ongeveer de dikte van een haar voorzichtig onder het oppervlak van de huid. De ultradunne naaldjes worden zorgvuldig geplaatst in de zogenaamde accupunten van het lichaam. Deze plekjes zijn geheel afhankelijk van je lichamelijke of geestelijke problemen. Bij angstklachten wordt er ook gebruik gemaakt van de plekjes in de oren, borstbeen, tussen je wenkbrauwen of de binnenkant van je polsen.

2 – Hypnotherapie

Eeuwenlang wordt hypnotherapie al gebruikt als methode om geestelijke gezondheidsproblemen te behandelen. Veel patiënten hebben baat bij deze behandeling tijdens het aanpakken van hun angsten en depressies. Hypnotherapie is onder de patiënten nog niet zo bekend als psychotherapie of antidepressiva tabletten. De laatste jaren wint het echter aan populariteit, waardoor onderzoekers verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de behandelmethode hebben verricht. Tijdens deze studies is er gekeken of hypnotherapie een positief effect heeft op het welzijn van de patiënt. Centrale vraag daarbij is ‘is deze alternatieve geneeswijze echt nuttig?’

Angst verdwijnt naar de achtergrond

Hypnotherapie kan een positief effect hebben bij patiënten die last hebben van mentale klachten. Je geest is vatbaarder voor suggesties wanneer hij zich in deze dromerige toestand bevindt. Dit geeft de therapeut de gelegenheid om suggesties te doen over de behandeling van eventuele angsten. Hij of zij stimuleert daarbij positief denken, waarbij jouw angsten naar de achtergrond verdwijnen.

3 – EMDR-therapie

Tijdens EMDR-therapie wordt onder andere gekeken naar oogbewegingen tijdens het visualiseren van verontrustende en zelfs traumatische omstandigheden. Hierbij worden de negatieve gevoelens omgezet naar aangenamere ideeën. Hierdoor verdwijnt de angst van de patiënt op de achtergrond, waardoor negatieve gedachten grotendeels tot het verleden behoren.

Wat gebeurt er tijdens een EMDR-behandeling?

Tijdens een EMDR-behandeling worden de patiënten aangemoedigd om zich geheel te concentreren op hun negatieve herinneringen. Tijdens de gedachte aan deze negatieve herinneringen zal de therapeut de ogen van de patiënt heen en weer laten gedaan via een lichtmethode.

Angst vervaagt

Patiënten die EMDR-therapie volgen wordt gevraagd om aandacht te besteden aan hun gevoelens en gedachten, terwijl de therapeut zachtjes hun aandacht wegleidt van negativiteit en angst. De angst van de patiënt zal hierdoor langzamerhand vervagen, waardoor hij in staat is om de controle over zijn of haar eigen emoties terug te krijgen.

4: Neurofeedback

Neurofeedback is simpel gezegd een soort hersentraining. Patiënten worden via een reeks geleide activiteiten geleerd hoe en waar ze hun hersengolfpatronen kunnen veranderen, van ongezond naar normaal. Hierdoor zijn de hersenen meer ‘in evenwicht’ en functioneren ze aanzienlijk beter.

De ontwikkeling van hersenonderzoek

In de jaren zestig werd ontdekt dat mensen hun hersengolfpatronen zelf kunnen beïnvloeden. Ondanks de vroege ontdekking is het pas sinds enkele jaren een populaire techniek. Dit komt onder andere door de vooruitgang van de hedendaagse computertechnologie. Laatstgenoemde heeft ervoor gezorgd dat therapeuten zich kunnen richten op verschillende soorten psychische stoornissen. Hierdoor wordt neurofeedback de laatste jaren gezien als een nuttig hulpmiddel in de geestelijke gezondheidsklinieken.

Wat gebeurt er tijdens neurofeedback?

Wanneer je te maken hebt met zeer veel angstgevoelens, dan heeft dit een negatieve invloed op het lichaam en de hersenen. Gelukkig is het aanpassingsvermogen van de hersenen verbazingwekkend. Wanneer de hersenen aanwijzingen krijgen over wat moet worden aangepakt, dan zullen ze waarschijnlijk direct aanpassingen maken. Op het moment dat hersenen zichzelf goed kunnen besturen en controleren, vertonen de hersengolven bepaalde patronen die de therapeut herkent. Vervolgens kunnen de angstgevoelens door middel van deze speciale therapie worden behandeld.