Heb je een burn-out? Overweeg dan deze 3 alternatieve therapieën

Wanneer je langdurig onder stressvolle omstandigheden leeft, dan kan je lichaam uitgeput raken. Dit verhoogt de kans op een burn-out aanzienlijk. En die brengt op zijn weer lichamelijke klachten en allerlei andere vervelende symptomen met zich mee. Het is daarom belangrijk om een burn-out zo snel mogelijk aan te pakken en te behandelen. Medicatie bij burn-out is vaak effectief, maar ook verslavend. Daarnaast zorgen medicijnen vaak voor een heleboel vervelende bijwerkingen. Gelukkig zijn er drie effectieve alternatieve therapieën voor een burn-out. Welke dat zijn lees je in dit artikel!

1 – Neurofeedback

Een behandeling met behulp van neurofeedback is een veilige en effectieve manier om een burn-out te behandelen. De therapeut richt zich onder andere op het mentale aspect. Wat speelt er zich af in je hoofd? Welke geestelijke problemen ervaar je? Deze vorm van behandeling kan erg waardevol zijn bij ADHD onder volwassenen en jongeren, maar ook bij slaapgebrek en rusteloosheid.

Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out heeft allerlei oorzaken. Denk aan teveel drukte of een of algemene nervositeit door werk en/of privé omstandigheden. Je komt simpelweg niet resultaat en het resultaat is een overactieve geestestoestand. Neurofeedback helpt jou om de weg naar jezelf terug te vinden. Het zet als het ware de hersenen aan het werk om op een andere en meer positieve manier te denken.

Onderzoek naar effect neurofeedback op jongeren

Neurofeedback heeft op lange termijn gunstige resultaten laten zien. Tijdens een onderzoek worden 500 jongeren met ADHD onderzocht. Hierbij werd een deel van de groep behandeld met medicijnen en een deel van de groep werd behandeld met neurofeedback. Kinderen die behandeld werden met neurofeedback vertoonden zichtbare verbeteringen. Die waren zelfs een half jaar na het einde van de behandeling nog steeds zichtbaar aanwezig zonder dat er ondersteuningsbijeenkomsten plaatsgevonden hebben. De groep die werd behandeld met medicijnen, vertoonden geen verbeteringen en slikken nog steeds medicatie.

2 -Hypnotherapie

Tijdens hypnotherapie werken de patiënt en de therapeut samen om bepaalde zaken uit het verleden en het heden aan het licht te brengen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde trauma’s. Deze zaken worden verzameld vanuit het cognitieve en subliminale brein. Wat zijn de overtuigingen en gevoelens die een rol in je spelen bij de patiënt? Er wordt uitgebreid gekeken naar oude gewoontes die de patiënt ervan weerhouden van verandering of om zijn of haar doelen te bereiken.

Wat is het nut van hypnotherapie?

Hypnotherapie kan uiterst effectief zijn voor personen die last hebben van een burn-out. Het biedt patiënten namelijk het volgende:
De patiënt krijgt een alternatieve kijk op de omstandigheden die als onprettig ervaren worden. Hierdoor kan hij of zij onprettige ervaringen omzetten naar een positieve gedachten.
De patiënt merkt direct dat zijn of haar eigen energieniveau op een positieve manier veranderd.
De hypnose zorgt ervoor dat het brein van de patiënt weer tot rust kan komen.
De hypnose zorgt ervoor dat de innerlijke kracht van de patiënt versterkt en vergroot wordt.

3 – Acupunctuur

Tijdens een burn-out heeft je lichaam een langdurig verhoogd niveau van stresshormonen, zoals cortisol. Dit verstoort veel processen in het lichaam. Het gevolg? Allerlei lichamelijke en emotionele klachten. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat acupunctuur onder andere het cortisolgehalte kan beïnvloeden. Om precies te zijn, het verlaagt het aantal stresshormonen. En daardoor verlopen verschillende processen in jouw lichaam weer op een normale manier.

Wat gebeurt er tijdens een acupunctuurbehandeling?

Een acupunctuurbehandeling richt zich ook op specifieke klachten tijdens een burn-out. We zien veel maag- en darmproblemen en slaapstoornissen bij patiënten met een burn-out. Volgens de Chinese geneeskunde kan dit wijzen op problemen met de energie die gestuurd wordt vanuit de lever. Daarom wordt er bij acupunctuur vaak eerst gewerkt aan het verbeteren van de leverenergie en daarna aan het opbouwen van de basisenergie.

Herstellen van de energiebalans in het lichaam

Acupunctuur kan een zeer effectieve manier zijn om een burn-out te behandelen. De behandelingen zijn erop gericht om de energiebalans in het lichaam te herstellen. Na een aantal acupunctuurbehandelingen merk je waarschijnlijk meteen verschil. De klachten zijn minder heftig of misschien zelfs verdwenen. Je voelt je als herboren!