Alternatieve therapieën voor depressie

Wanneer je een depressie hebt, beperkt dit jouw leven op verschillende vlakken enorm. Je kunt namelijk last krijgen van allerlei vervelende symptomen. Denk bijvoorbeeld aan slaapproblemen of overmatig slapen, vermoeidheid en onvoldoende energie, suïcidale gedachtes, veranderingen in eetlust en gewicht, prikkelbaarheid en frustraties, concentratieproblemen en nog veel meer. Het is daarom erg belangrijk om een depressie te behandelen zodat je weer volop geniet van het leven. Medicatie bij depressie is vaak effectief, maar helaas ook verslavend. Bovendien kun je last krijgen van allerlei nare bijwerkingen. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal interessante alternatieve therapieën beschikbaar om een depressie te behandelen. Welke dat zijn lees je dit artikel.

1 -Acupunctuur

Acupunctuur is een effectieve alternatieve geneeswijze die wordt ingezet tegen de klachten die horen bij een depressie. Tijdens de acupunctuurbehandelingen wordt er een naald ingebracht in het lichaam van de patiënt. Deze naalden worden op specifieke accupunten van het lichaam ingebracht, waarna deze voor verlichting van de depressieve klachten kunnen zorgen.

Geen medicatie nodig is een groot voordeel

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat acupunctuur een effectieve behandeling is voor het behandelen van een depressie. Het voordeel van behandeling via acupunctuur is dat er geen giftige stoffen in het lichaam worden opgenomen, wat wel het geval is bij medicatie. Een ander voordeel is dat acupunctuur een effectieve behandelmethode is voor personen die geen gebruik mogen maken van medicatie. Je kunt hierbij denken aan zwangere vrouwen of kinderen.

2 – Neurofeedback

Tijdens neurofeedback wordt de hersengolfactiviteit van de patiënt gecontroleerd met behulp van een elektro-encefalograaf. Wanneer de patiënt een actie op de juiste manier voltooid, dan wordt de patiënt hiervoor beloond. Je kunt beloond worden door bijvoorbeeld te luisteren naar je favoriete muziek, maar ook door het bekijken van een film.

De hersenen pikken de ‘gewoonte’ op die zal leiden tot een bevredigende beloning. Bij neurofeedback wordt zodoende gebruikgemaakt van neuroplasticiteit. Dit zorgt ervoor dat de hersenen zich op een bepaalde manier leren gedragen. Tijdens deze behandeling leer je dus je hersenen om zichzelf te reguleren door middel van feedback. Tijdens deze behandeling wordt er gezocht naar de ideale hersengolfpatronen. Door de hersenen zelf te reguleren ben je in staat om je eigen gedachten en emoties te beheersen.

Wetenschappelijk onderzoek naar neurofeedback

In 2019 is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar patiënten die behandeld werden aan hun depressie met behulp van neurofeedback. Na twaalf weken werd er een positief effect gezien bij maar liefst 58.3% van de patiënten. Hierbij werden niet enkel de symptomen verminderd, maar ook het herstel werd bevorderd.

3 –EMDR

EMDR wordt voornamelijk toegepast bij de behandeling van PTSS. Toch kan het ook erg effectief zijn als behandelmethode van een depressie. Omdat een depressie veroorzaakt kan worden door traumatische gebeurtenissen, is het belangrijk om de oorzaak ervan aan te pakken. Bij een EMD-behandeling zal steeds opnieuw een concrete herinnering aan een traumatische ervaring worden opgehaald. Bij een depressie die het resultaat is van dergelijke complexe trauma’s, is sprake van een groot aantal herinneringen. Deze herinneringen worden opgehaald en verwerkt zodat de patiënt uiteindelijk een positief zelfbeeld krijgt.

4 – Hypnotherapie

Een effectieve behandelmethode tijdens een depressie is hypnotherapie. De meeste mensen denken bij hypnose direct aan de spectaculaire televisieshow, mysterieuze trucs of magie waarbij mensen onbewust beschamende opdrachten uitvoeren. Hypnose is gelukkig veel meer dan alleen een lachwekkende show. Hypnose wordt namelijk gezien als een effectieve en erkende behandelmethode. Hierdoor kan hypnotherapie ervoor zorgen dat geestelijke klachten verminderen of verdwijnen.

Diepe trance

Wanneer je behandeld wordt met hypnotherapie, dan concentreert de therapeut zich op je innerlijke gevoelens en gedachten. Alles wat er rondom de patiënt gebeurt, heeft hij of zij niet in de gaten. Bij hypnose zal de hypnotherapeut de patiënt door zijn instructies en zijn stem laten ontspannen en diegene in een lichte trance brengen. Daarna verdiept de hypnotiseur zich in het onderbewustzijn van de patiënt en beïnvloedt hij rechtstreeks het onderbewustzijn. Onder hypnose is het onderbewustzijn immers heel erg vatbaar voor invloeden, suggesties en stimuli.

Hypnose en wetenschappelijk onderzoek: hoe zit het precies?

De wetenschap heeft bewezen dat de hersenactiviteit vertraagt tijdens hypnose, hierdoor opent de geest voor nieuwe ideeën en denkbeelden. Een hypnotherapeut gebruikt deze eigenschap om je te helpen om oude vastzittende negatieve denkpatronen, te vervangen door positieve en productieve gedachten.