Last van slapeloosheid? Dit zijn acht alternatieve geneeswijzen voor slaapproblemen
Slapeloosheid is een van de meest voorkomende aandoeningen in onze samenleving. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ongeveer 20 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder kampt met een slechte nachtrust. Helaas leidt slecht slapen vaak tot allerlei klachten, variërend van concentratieproblemen tot vergeetachtigheid en uitputting. Bovendien vergroot het de kans op een hoge bloeddruk en hartklachten. Hoog tijd om iets te doen tegen dit maatschappelijke probleem. Speciaal voor dit artikel keken wij naar acht alternatieve geneeswijzen voor slaapproblemen.
Slapeloosheid: een groot probleem in de samenleving
Het probleem van slapeloosheid is groter dan je denkt. Het heeft namelijk niet alleen een negatief effect op de persoon zelf, maar ook op zijn of haar gezin en zelfs de samenleving. Denk alleen al aan de enorme gezondheidskosten. Sommige personen krijgen voor hun slapeloosheid allerlei therapieën en geneesmiddelen voorgeschreven. Bij voortdurend gebruik van medicatie ondervinden veel patiënten echter negatieve effecten, zoals hoofdpijn, duizeligheid en een droge mond. Wat dat betreft vallen ze dus van de regen in de drup. Wellicht dat alternatieve geneeswijzen voor slapeloosheid de oplossing vormen.
Alternatieve geneeswijze voor slapeloosheid 1: Acupunctuur
Soms is het een goed idee om een alternatieve geneeswijze uit te proberen als alternatief voor medicatie. Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat het acupunctuur vaak erg effectief is bij de behandeling van slapeloosheid. Bij deze methode plaatst een arts verschillende kleine naalden in de opperhuid om bepaalde plekken op het lichaam te stimuleren. Bij acupunctuur is er geen sprake van geneesmiddelen. In plaats daarvan is het een populaire methode om fysieke en geestelijke klachten te behandelen. Die hangen vaak met elkaar samen. Stel je voor dat je last hebt van jouw knie, nek of rug. Door de pijn slaap je vaak slecht. Acupunctuur zorgt voor meer balans in het lichaam en doet pijnlijke klachten verminderen. Het gevolg kun je raden: bij minder pijn slaap je beter.
Is acupunctuur dé methode om slapeloosheid tegen te gaan?
Sommige patiënten weten het zeker: acupunctuur is dé methode om slapeloosheid tegen te gaan. Toch is niet iedereen overtuigd van het effect daarvan. Zodoende is het noodzakelijk om er verder onderzoek naar te doen. Er is een uitgebreide studie nodig om acupunctuur en andere therapieën voor slapeloosheid te analyseren. Werken ze echt en hoe zit het dan precies? Alleen dan is er werkelijk bewijs voor de praktische toepasbaarheid ervan. Dit kan worden bereikt door een studie uit te voeren met meerdere patiënten die last hebben van slapeloosheid. Ze moeten bereid zijn om een acupunctuur kuur te ondergaan, om te zien of het daadwerkelijk effect heeft.
Wat is het voordeel van acupunctuur ten opzichte van medicatie?
Medicatie kan een aantal vervelende bijwerkingen met zich meebrengen, zoals concentratieproblemen en slapeloosheid. Acupunctuur brengt in vergelijking met slaapmiddelen echter nauwelijks bijwerkingen met zich mee. Zodoende wordt het door veel mensen gezien als waardevolle alternatieve behandeling voor slapeloosheid. Uiteraard is het ook mogelijk om acupunctuur te combineren met traditionele therapie voor slapeloosheid. Wie weet levert het betere resultaten op dan een enkele acupunctuursessie alleen. Maar ook daar is uitgebreid onderzoek voor nodig.
Waardoor ontstaat slapeloosheid?
In de hersenen vinden complexe interacties plaats tussen de hersenen, perifere zenuwen en endocriene systemen. Die hebben invloed op het slaap-waakritme. Jouw lichaam maakt melatonine aan vanaf het moment dat het donker wordt. Bij volwassenen is dit doorgaans rond 8 uur ’s avonds. Daardoor word je steeds slaperiger en ga je na een paar uur naar bed. Als het goed is slaap je gemiddeld 8 uur en sta je fris en uitgerust weer op. Maar wanneer het slaap-waakritme in de hersenen is verstoord, heeft dit een negatief effect op het slaapgedrag. Zo kunnen er problemen ontstaan met inslapen, doorslapen of wakker worden.
Hoe werkt acupunctuur?
Wellicht vormt acupunctuur de oplossing voor het bovenstaande slaapprobleem. Ervaren acupuncturisten gebruiken naalden om de energiestroming in jouw lichaam te herstellen. Door dunne naalden in de meridianen te steken wil men voor lichamelijke balans zorgen. Deze geneeswijze gaat duizenden jaren terug en maakt deel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). De onderstaande acupunctuurpunten helpen mogelijk tegen slaapproblemen. Ze kunnen zowel afzonderlijk als samen worden gebruikt:
- An Mian (vredige slaap): Ligt aan weerszijden van de nek.
- HT7 (Shen Men): Aan de onderkant van de pols, net onder de onderkant van de hand.
- SP6: Het hoogste punt van de enkel aan de binnenkant van het been.
- LV3: De plek waar de huid van de grote teen en de volgende teen op elkaar aansluiten.
- KD3: Dit punt bevindt zich net boven de hiel aan de binnenkant van de voet.
- Yin Tang: In het midden van de wenkbrauwen, net boven de neus.
Alternatieve geneeswijze tegen slapeloosheid 2: Hypnotherapie
Bij hypnotherapie is er sprake van hypnose om slaapstoornissen te behandelen. Het doel van deze behandeling is het aanpakken van slechte slaapgewoontes en routines. Daardoor valt de patiënt hopelijk als een blok in slaap na de therapie. Hypnotherapie voor slaap kan worden gebruikt in combinatie met andere soorten therapie. Een daarvan is CBT-I, ook wel cognitieve gedragstherapie voor insomnie genoemd. Daarbij leer je om een bepaald gedragspatroon te vervangen voor gezonde slaapgewoonten. Zo schakel je bepaalde gedachten voor het slapen gaan uit om meer tot rust te komen.
Wat is hypnose?
Hypnose is een kunstmatig opgewekte trance waardoor een patiënt in een diepe staat van ontspanning terecht komt. Bepaalde gedachten en emoties komen tijdens de sessie naar voren en leveren regelmatig interessante inzichten op. Wat echt belangrijk is voor de patiënt komt al snel naar voren. Aan de hand daarvan stelt de therapeut een behandelplan op.
Hoe ontspan je voor het slapen gaan?
Ontspanningstechnieken, hypnose en uitgebreid advies voor betere slaapgewoontes vormen de essentie van hypnotherapie als middel tegen slapeloosheid. Een manier om te ontspannen is om vier seconden heel rustig door je neus te ademen. Hou daarna je adem zeven seconden in, om vervolgens 8 seconden rustig uit te ademen. Dit zorgt voor kalmte en rust in jouw hoofd. Pas deze ontspanningstechniek toe voor het slapen. Wellicht helpt het en slaap je als een roos.
Waar helpt hypnotherapie tegen als het om slapeloosheid gaat?
Hypnose is een een therapie binnen een behandelplan. Kortom: het is een behandelmethode en geen therapie op zichzelf. Tijdens een hypnotherapie sessie kijkt men eerst naar de oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan een slechte lichaamshouding, bedplassen en/of slaapwandelen.
Heeft hypnotherapie ook nadelen?
Een nadeel van deze alternatieve behandelmethode is dat het alleen onderzocht is met kleine onderzoeksgroepen. Daardoor is het een uitdaging om er echt zinvolle conclusies uit te trekken. De vraag ‘helpt hypnotherapie echt tegen slapeloosheid?’ is dan ook moeilijk te beantwoorden. Dat verschilt per patiënt en is iets dat je echt zelf moet ervaren. Bovendien kunnen de resultaten van studies door het zogeheten ‘placebo effect’ misleidend zijn. Hoe dan ook is een vertrouwensband tussen patiënt en therapeut noodzakelijk om een goede trance-toestand te creëren. Maar bij een wetenschappelijk onderzoek is dat niet altijd het geval. De patiënt en de onderzoeker kennen elkaar immers niet of nauwelijks. En dit maakt het uitvoeren van een onderzoek om hypnotherapie te beoordelen een uitdaging.
Waarom een goede samenwerking tussen hypnotherapeut en de patiënt zo belangrijk is
Ondanks het feit dat een wetenschappelijk onderzoek lastig uit te voeren is, heeft hypnotherapie vaak een positief effect op degenen die hun leven graag willen veranderen. Een belangrijke factor die het succes van hypnotherapie bepaald is ‘self-efficacy. Dit is simpel gezegd de overtuiging dat iemand zijn of haar doelstellingen kan bereiken. Een hypnotherapeut werkt samen met de patiënt om bepaalde zorgen of angsten weg te nemen. Wanneer er eenmaal een bepaald niveau van vertrouwen en zelfvertrouwen is bereikt, kunnen onder andere de volgende aandoeningen die te maken hebben met slapeloosheid effectiever worden behandeld:
- Slaapverstoring
- Onrustig slapen
- Slaapapneu
- Overmatig snurken
Alternatieve geneeswijze voor slaapproblemen 3: EMDR
‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing therapy’ (EMDR) is een geavanceerde, evidence-based professionele behandeling voor slaapstoornissen. Een hele mond vol, maar wel leggen je graag uit wat het is.
Waar is EMDR voor bedoeld?
EMDR pakt verschillende aandoeningen efficiënt aan. Bekende voorbeelden zijn onder andere PTSS, depressie, angststoornissen en stress. Ook zijn er aanwijzingen dat EMDR een effectieve therapie is voor traumagerelateerde slaapproblemen. Deze therapeutische benadering maakt gebruik van de inherente helende vaardigheden van jouw lichaam. Dat zit zo: EMDR is een techniek die de hersenen helpt informatie te verwerken zonder dat het overprikkeld raakt. Bij de natuurlijke copingmechanismen van het lichaam is er vaak wel sprake van overprikkeling, waardoor mensen zich snel overweldigd voelen.
Voor wie zijn EMDR sessies geschikt?
EMDR sessies duren meestal 60 tot 90 minuten en kunnen worden gebruikt als een op zichzelf staande behandeling of als onderdeel van uitgebreide therapie. Onderzoekers hebben ontdekt dat EMDR geschikt is om slaapangst bij zowel volwassenen als kinderen aan te pakken. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat EMDR niet de oplossing is voor elk psychologisch probleem. Je moet namelijk echt open staan voor intense emoties en traumatische herinneringen. Die kunnen tijdens de sessies opeens weer naar boven komen en dat is vaak erg heftig.
Hoe kan EMDR therapie helpen tegen slapeloosheid?
Als iemands slapeloosheid het gevolg is van een traumatisch voorval of een traumatische ervaring in zijn leven, kan EMDR hem of haar helpen daarmee om te gaan. Deze alternatieve behandelmethode schrijft geen medicijnen voor om de slaapstoornis te behandelen. In plaats daarvan kijkt het naar het geestelijke welzijn van de patiënt. Er zijn verschillende oorzaken van slapeloosheid. Denk bijvoorbeeld aan psychische stoornissen door trauma’s uit de kindertijd. Die veroorzaken slechte slaappatronen omdat de patiënt bepaalde gebeurtenissen niet goed kan verwerken. Een EMDR behandeling heeft als doel om angsten die verband houden met slapeloosheid aan te pakken.Traumatische gebeurtenissen uit het verleden worden met deze vorm van therapie verwerkt. Pas daarna komen problemen uit het heden aan de orde. Maar dit is vaak een lang en heftig proces.
Alternatieve geneeswijze voor slaapproblemen 4: Neurofeedback
’s Nachts staren naar het plafond: we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Misschien komt het omdat je ergens over piekert of omdat je even niet lekker in je vel zit. Er zijn echter ook mensen die elke nacht wakker liggen. En dat kan op een gegeven moment een heel groot probleem worden. Maar hoe reken je er mee af? Een van de alternatieve geneeswijzen tegen slapeloosheid is neurofeedback. De afgelopen jaren wint het behoorlijk aan populariteit, hoewel er wel discussie is over het effect ervan. Laten we snel eens kijken naar deze methode.
Wat gebeurt er tijdens een neurofeedback behandeling?
Een populaire methode in de strijd tegen slapeloosheid is neurofeedback. De dagelijkse toepassing van deze hersentraining met patiënten wordt momenteel door meer dan duizenden professionals uit de gezondheidszorg toegepast, waaronder psychologen, therapeuten en artsen. Zij beweren allemaal dat de slaapproblemen van hun klanten aanzienlijk zijn verbeterd.
Hoe verloopt een neurofeedback behandeling?
Een neurofeedback behandeling maakt gebruik van EEG sensoren om hersengolven in real-time op te nemen. Elektrische impulsen die van de ene hersencel naar de andere worden gestuurd voor interactie worden hersengolven genoemd. De hersenen van de patiënt ondergaan als het ware een ‘training’ waarbij het brein feedback krijgt op wat het doet. Op hoofdhuid zitten een aantal elektroden die de hersenactiviteit laten zien. Voor het vertonen van bepaalde activiteiten krijgt het brein een bepaalde beloning in de vorm van een puzzelstukje of een bepaalde toon. Daardoor leren jouw hersenen wat de gewenste hersenactiviteit is. Dit wordt ook wel ‘positieve neurofeedback’ of ‘operante conditionering’ genoemd.
Aanleren van ‘gezonde patronen’
Neurofeedback richt zich op de hersengebieden die de slaap mogelijk maken en reguleren. Daardoor verbetert het de slaap aanzienlijk. Door elektrische impulsen leren de hersenen als het ware weer ‘gezonde patronen’ aan. Mensen die een neurofeedback professional bezochten vanwege slapeloosheid, merkten dat hun slaapkwaliteit aanzienlijk verbeterde door deze alternatieve behandelmethode.
Bij welke soorten slaapproblemen kunnen neurofeedbackbehandelingen vaak helpen?
Neurofeedback behandelingen worden toegepast om verschillende slaapproblemen tegen te gaan. Wij hebben ze even voor jou op een rijtje gezet:
- Moeite met wakker worden
- Moeite om in slaap te vallen
- Moe wakker worden
- Overmatig slapen (meer dan 10 uur)
- Fysiek oncomfortabel slapen
- Nachtmerries
- Bedplassen
- Slaapwandelen.
- Restless legs syndrome (rusteloze benen)
- Bruxisme (tandenknarsen)
- Onregelmatige slaappatronen/cycli
Hersentraining en kinderen met ADHD
Hersentraining doet bovenstaande problemen mogelijk verdwijnen omdat het de controle over de hersenen verbetert. Zo melden ouders van kinderen die lijden aan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) dat hun kroost vaak beter in slaap valt na neurofeedback. En patiënten met een depressie geven aan dat ze ’s ochtends met een beter gevoel uit bed stappen. Een hele verbetering!
Alternatieve geneeswijze voor slaapproblemen 5: lichaamsgerichte therapie
Inmiddels is wel duidelijk dat er allerlei alternatieve geneeswijzen bestaan om slapeloosheid voorgoed een halt toe te roepen. We schreven al eerder over acupunctuur, hypnotherapie, EMDR en neurofeedback. Er is echter nog een methode die zijn vruchten afwerpt: lichaamsgerichte therapie. Wat is dit precies? We leggen het je graag uit!
Wat gebeurt er tijdens lichaamsgerichte therapie?
Emotionele gebeurtenissen of stress op het werk leiden bij veel mensen tot slaapproblemen. Dit terwijl het juist zo belangrijk is om jouw grenzen goed te kennen en aan te geven. Weet wanneer je rust nodig hebt om de gebeurtenissen van de dag te verwerken. Daardoor voel je je kalmer én slaap je beter. Maar wat als dat niet zomaar lukt? Dan is lichaamsgerichte therapie wellicht een optie. In verschillende individuele sessies leer je ontspannen op de volgende manieren:
- Aanraking
- Massage
- Ademtherapie oefeningen
- Bewegingsoefeningen
- Creatieve oefeningen
- Ontspanningsoefeningen
Lichaam als basis
Het lichaam vormt de basis van bovenstaande ontspanningstechnieken. Het is als het ware dé bron om jezelf beter te leren kennen. Die blijkt vaak vol te zitten met bepaalde patronen, trauma’s en blokkades. Het doel van lichaamsgerichte therapie is om deze te herkennen en om je er bewust van te zijn. Daardoor laat je bepaalde spanningen en emoties beter los. Veel patiënten merken na enkele sessies dat ze beter in hun vel zitten. Er valt als het ware een last van hun schouder. En zowel het hart als het hoofd staan meer open voor nieuwe ervaringen. Het resultaat van deze verandering? Een betere nachtrust én humeur!
Alternatieve geneeswijze voor slaapproblemen 6: Osteopathie
Osteopathie is een vorm van therapie die patiënten met lichamelijke aandoeningen helpt. In plaats van een behandeling puur op basis van medicatie is een osteopaat opgeleid om therapeutische behandelingen te geven. Het is vaak een persoonlijke benadering die de onderliggende bron van bepaalde fysieke en lichamelijke klachten vaststelt en behandeld.
Daardoor verdwijnen problemen die er mee samenhangen, zoals slapeloosheid. Tevens vermindert osteopathische therapie pijn, stijfheid en ongemak. Tegelijkertijd wordt de mobiliteit en het functioneren van het hele lichaam verbetert door middel van manuele behandeling en andere niet-invasieve methodes (dus geen medicijnen).
De rol van het centrale zenuwstelsel bij slapeloosheid
Slapeloosheid en andere slaapstoornissen houden verband met het centrale zenuwstelsel. Lichamelijk ongemak kan jouw jouw slaap behoorlijk verstoren. Aangezien pijn een neurologische aandoening is, maakt het veel mensen prikkelbaar. Ook versterkt het pijnsignalen en dat is absoluut niet fijn. Het lichaam heeft er bij veel pijn moeite mee om slaapsignalen te herkennen.
Hoe werkt het centrale zenuwstelsel?
Laten we eens een duik nemen in de wereld van het zenuwstelsel, want dat is natuurlijk hartstikke interessant. Het zenuwstelsel is verdeeld in twee delen: parasympatisch en sympatisch. Deze twee systemen regelen alle automatische processen van het lichaam, waaronder de spijsvertering, ademhaling, hartslag, bloedsomloop. Kortom: allerlei biologische functies waar geen bewuste gedachten voor nodig zijn.
Als de ‘motor’ van het lichaam crasht
De parasympathische en sympathische zenuwstelsels gedragen zich als een motor die moeilijk te stoppen is. Gaat het te lang door en is er teveel stress, dan leidt dit mogelijk tot uitputting. Maar vanwege de grote hoeveelheid stress slaap je ondanks een uitgeput gevoel erg slecht.
De rol van de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel
De wervelkolom en het perifere zenuwstelsel zijn nauw verbonden met de hersenen en het ruggenmerg. Een wervel fout kan een verstoring van het zenuwstelsel veroorzaken en daardoor slapeloosheid veroorzaken. Hoog tijd om in dat geval een osteopaat in te schakelen. Hij of zij kan de onderliggende oorzaak van slapeloosheid efficiënt behandelen door specifieke procedures toe te passen. Laten we daar snel naar kijken.
Herstel van de nervus vagus
Osteopathie helpt ook bij het herstellen van het evenwicht tussen de sympathische en parasympathische zenuwnetwerken. Een gezond centraal zenuwstelsel verbetert het functioneren, vermindert gevoelens van stress en bevordert een diepere slaap. Op hetzelfde moment herstelt jouw lichaam zich. Kortom: een zeer effectieve en nuttige alternatieve behandelmethode, zowel op fysiek als geestelijk vlak.
Welk effect heeft een osteopathische behandeling op het lichaam?
Osteopathische behandelingen heffen op een natuurlijke en veilige manier beperkingen en blokkades in het hele lichaam op. Dit resulteert in verbeterde slaappatronen en meer energie en bewustzijn gedurende de dag. Misschien zijn er nog verdere behandelingen nodig. In dat geval stelt de osteopathische therapeut mogelijk meditatie, yoga en lichaamsbeweging voor. Wellicht helpen deze methodes jou wel van die vervelende slapeloosheid af!
Alternatieve geneeswijze tegen slapeloosheid 7: Homeopathie
Bij gebruik van homeopathische therapie voor slapeloosheid of andere slaapproblemen merken patiënten vaak snel verbeteringen. Het brengt geen negatieve bijwerkingen met zich mee en dat is fijn. Homeopathische geneesmiddelen zijn namelijk geen slaappillen of andere medicatie, maar dragen bij aan het natuurlijke proces om slaap op te wekken.
Wat doet homeopathische slapeloosheidstherapie?
Homeopathische slapeloosheidstherapie pakt de kwaal bij de bron aan door te kijken naar mogelijke oorzaken van het probleem. Een homeopathische arts beoordeelt jouw specifieke situatie door onder andere te kijken naar het volgende:
- Hoe de symptomen zich presenteren
- De medische geschiedenis van de patiënt
- De levensstijl van de patiënt
- De huidige psychologische toestand
- Familie achtergrond
Hoe gaat een homeopathisch therapeut te werk?
Bij homeopathische therapie gaat men tijdens de casusbespreking op zoek naar de oorzaken van slapeloosheid. Denk bijvoorbeeld aan stress, angst, depressie, ongezond leven, hormonale onevenwichtigheden en/of een medische aandoening. Daarna volgt een therapeutische behandeling om de oorzaak of de oorzaken op een dieper niveau te behandelen.
Hoe kan homeopathie helpen bij de behandeling van slapeloosheid?
Homeopathie helpt op verschillende manieren tegen slapeloosheid. Zo verbetert het het vermogen van jouw lichaam en geest om efficiënt met stress om te gaan. Tevens pakt het de onderliggende oorzaak van slapeloosheid aan. Ervaar je bijvoorbeeld veel stress op jouw werk of privéleven? Tijdens de therapie wordt dat uitgebreid besproken. Ook bepaalt de therapeut samen met de patiënt hoe stressgevoelens moeten worden verlaagd. Het doel van homeopathische therapie is dan ook om de psyche te kalmeren, waardoor de slaapkwaliteit wordt verbeterd.
Wat is het voordeel van homeopathie ten opzichte van traditionele medicatie?
Een voordeel van deze vorm van therapie is dat het de behoefte aan slaapmiddelen vermindert. Het brengt in tegenstelling tot medicatie geen negatieve bijwerkingen (zoals hoofdpijn of duizeligheid) met zich mee.
Alternatieve geneeswijze voor slaapproblemen 8: Therapeutische massage
Slapeloosheid treft heel veel mensen. Volgens slaap statistieken van het CBS heeft ruim 1 op de 5 Nederlanders er last van. Bij 12 tot 16 jarigen ligt ruim 8 procent regelmatig wakker, tegenover 19 procent van de 40 tot 50 jarigen en maar liefst 28 procent bij personen van 75 jaar of ouder. Behoor jij tot een van deze groepen? Dan is therapeutische massage wellicht een optie om af te rekenen met slapeloosheid. Laten we er eens goed naar kijken.
Welk effect heeft een therapeutische massage als het om slapeloosheid gaat?
Bepaalde hormonen, zoals cortisol, dragen mogelijk bij aan slapeloosheid. Massage heeft direct invloed op hormonen en dit maakt het een effectieve behandeling voor de aandoening. Het hormoon dat de slaapcyclus regelt is melatonine. Massage verlaagt het cortisolniveau met ongeveer 30 procent en stimuleert de lichaams productie van serotonine en melatonine. Kortom: het verhogen van de hoeveelheid melatonine in het lichaam geneest op natuurlijke wijze slapeloosheid.
Waarom is het een goed idee om massagetherapie te gaan doen?
Slapeloosheid is een veel voorkomende stoornis waarbij het moeilijk is om in slaap te vallen of te blijven. Het wordt onder andere veroorzaakt door stress, ongezonde levensstijlkeuzes of specifieke medische problemen. Slapeloosheid kan acuut als chronisch zijn, maar is hoe dan ook altijd problematisch voor het algemene welzijn. Je kunt je wel voorstellen dat elke nacht wakker zijn niet goed is voor je gezondheid! Volgens onderzoek helpt massage bij het stoppen van slaapstoornissen. Een goede massage verbetert de slaapkwaliteit, vermindert het aantal keren dat je ‘s nachts wakker wordt en geneest soms zelfs slapeloosheid.
Meer serotonine in het lichaam
Belangrijk om te weten is dat massage de afgifte van serotonine bevordert, een neurotransmitter die het gevoel van geluk en welzijn versterkt. En alles in het lichaam werkt op een mooie manier samen. Melatonine, een hormoon dat de slaap regelt, wordt namelijk vaker aangemaakt wanneer er serotonine vrijkomt. Een rustgevende massage stimuleert in principe meteen de melatoninesynthese, waardoor de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeterd.
Welke vormen van massagetherapie bestaan er?
Massage therapie brengt allerlei voordelen met zich mee. Om te beginnen kalmeren sommige massagemethoden het lichaam. Een populaire massagetechniek om de slaapkwaliteit te verbeteren door spanning en ongemak te verminderen is de Zweedse massage. Daarbij worden zachte massagetechnieken met de handen gebruikt. De masseur maakt zachte strijkbewegingen, waardoor de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het lichaam daalt.
Welke massagetechnieken helpen juist niet?
De meest effectieve massagetechnieken omvatten lange, vloeiende en zachte bewegingen. Maar massagetechnieken zoals diepe weefselmassage en sportmassage hebben juist het tegenovergestelde effect, doordat ze het lichaam eerder stimuleren dan ontspannen. Wees je daar goed van bewust!
Ook deze voordelen ervaar je door massagetherapie
Massage voor de slaap bevordert de rust en vermindert het vermoeidheidsgevoel waar zoveel mensen mee kampen. Ook biedt het de volgende voordelen:
Vermindering van pijn: Massagetherapie kan worden gebruikt om de ernst van chronische pijn te verminderen. Het maakt niet uit of die wordt veroorzaakt door een kankerbehandeling, een ziekte, of het herstel van een operatie of een ongeval. Pijn kan het erg lastig maken om in slaap te vallen.
Vermindering van stress: Massage helpt je om cortisol (een stresshormoon) te verminderen en de serotonine- en dopamineniveaus te verhogen. Deze stimuleren gevoelens van tevredenheid en ontspanning stimuleren die de slaapkwaliteit verbeteren.