De 8 meest voorkomende allergieën en hoe je ze bestrijdt

Veel mensen hebben te maken met een allergie, de een meer dan de ander. Soms komt het zelfs voor dat allergieën plots om de hoek komen kijken, zonder dat hier enige aanleiding toe is. Een allergie kan nogal een breed begrip zijn, want eerlijk gezegd zijn er wel heel erg veel allergieën. Je hebt er liever niet mee te maken, maar als je er mee te maken krijgt wil je natuurlijk veel liever weten hoe je de allergie kunt bestrijden. Wist je dat je een allergie in veel gevallen eenvoudig kunt herkennen? In de praktijk blijkt echter wel, dat het lastig te bepalen is wat de allergie veroorzaakt of waarvoor je nu echt allergisch bent. Wat weet jij van een allergie of ben jij ook ergens allergisch voor?

Wat houdt een allergie in?

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar een allergie uit zich in de meeste gevallen in een overdreven reactie binnen je immuunsysteem. In het lichaam worden afweersystemen aangemaakt, die eigenlijk niet nodig zijn. Dit heeft te maken met het stofje dat de allergie veroorzaakt! Een allergie kan op allerlei manieren in je lichaam terecht komen. Je kunt hierbij denken aan stofjes die binnenkomen via de ademhaling, maar ook via contact met de huid of juist door het nuttigen van sommige soorten voedsel. Sommige allergieën steken pas de kop op, wanneer er al een aantal uren verstreken zijn. Ook komt het voor dat een allergische reactie direct tot uiting komt. Beide zijn erg vervelend en wil je liever zo snel als mogelijk bestrijden.

Hoe kun je een allergie herkennen en wat zijn de symptomen?

De symptomen van een allergische reactie lopen nogal uiteen, want er is natuurlijk geen allergie hetzelfde. Allergieën kennen wel allemaal gelijkwaardige symptomen, waarbij je kunt denken aan hevige jeuk op je hele lijf of juist heel lokaal. Met die laatste bedoelen we kleine plekjes die flink kunnen jeuken. Sommige allergische reacties veroorzaken tranende ogen of gezwollen oogleden. Het gevoel van kriebel in de neus of juist niezen kunnen ook symptomen zijn van een reactie op de allergie. Daarnaast komen zelf loopneuzen, hoesten, overgeven en diarree voor als symptomen. Bij een hele hevige reactie kan het zelf noodzakelijk zijn een arts te raadplegen.

Hooikoorts komt veel voor

Hooikoorts komt veel voor en is een nare allergie, waarbij het zelfs kan lijken of je flink verkouden bent. Deze allergie komt veelal voor zodra er pollen in de lucht zitten, waarbij de pollen juist zorgen voor een allergische reactie. Dit laatste zegt overigens ook, dat het best seizoensgebonden is. Je kunt aan hooikoorts wel een klein beetje doen, want hier kun je tegenwoordig een hooikoortstablet voor nemen.

Een allergie voor huisstofmijt

Huisstofmijt is eigenlijk vergelijkbaar met hooikoorts, want ook deze zullen op de ogen en de neus flink prikkelen. Heel erg vervelend, maar bij huisstofmijt kun je nog iets meer ondernemen. Je kunt namelijk alles zo goed mogelijk schoonmaken en er zijn diverse middeltjes die je kunnen helpen dit een beetje tegen te gaan. Ben je allergisch voor huisstofmijt, dan zou je druppels kunnen krijgen die je kunnen helpen de allergie beter onder controle te houden.

Allergie voor dieren

Ben je dol op huisdieren, pas dan wel een beetje op. Je zou namelijk een dierenallergie kunnen hebben. Dit kan ontstaan door de haren, de huid en het speeksel van dieren. Mensen met een dierenallergie kunnen veelal niet tegen katten en honden. Hier kun je niet veel aan veranderen, behalve geen dieren in je huis halen als het om je eigen omgeving gaat. Een tabletjes voor een dierenallergie zou je kunnen helpen, wanneer je bijvoorbeeld op visite gaat bij iemand met huisdieren.

Een contactallergie

Het klinkt wat vreemd, maar een contactallergie komt voor bij mensen die in contact komen met een bepaalde stof waar ze niet tegen kunnen. Denk, hierbij maar eens aan sommige schoonmaakartikelen. Dit uit zich onder andere in een vorm van eczeem die je kunt bestrijden met een zalfje of een stootkuur. In extreme gevallen kan lichttherapie een uitkomst bieden.

Een koemelkallergie

Een koemelkallergie geeft een reactie op mensen die niet tegen zuivelproducten of producten met koemelk kunnen. Het lichaam reageert behoorlijk, waarbij klachten zoals huiduitslag kunnen voorkomen. Daarnaast kunnen darmproblemen optreden, hoewel dit veelal voorkomt bij kinderen en baby’s. De enige manier om deze te bestrijden is het mijden van producten die zuivel of koemelk bevatten.

Een voedselallergie

Een voedselallergie is een allergie die veelal voorkomt bij kinderen jonger dan drie jaar. Dit kan te maken hebben met tarwe, pinda’s, soja, vis en aardappelen. Het kan allerlei verschillende reacties geven. Sommige ouderen hebben hier ook mee te maken, maar kan het lastig zijn deze te bestrijden. Het mijden van de genoemde producten is verstandig, hoewel in sommige gevallen een symptoombestrijding wordt geadviseerd.

Allergie na een insectenbeet

Insectenbeten kunnen erg vervelend zijn en de reactie daarop nog vervelender. Een insect dat de allergie kan veroorzaken zijn onder andere wespen en hommels. Deze steken namelijk en laten een vervelend stofje achter, nadat ze hebben toegeslagen. Ben je hier allergisch voor, dan kunnen er hele heftige reacties ontstaan, waarbij een arts direct noodzakelijk is. Een arts kan je helpen de allergie te verlichten en weer onder controle te krijgen. Zelf is hier weinig aan te doen, als je een hele heftige allergische reactie hebt.

Een zonneallergie

Misschien ben jij wel het type dat graag in de zon is, maar deze kan een zonneallergie te weeg brengen. Een zonneallergie uit zich vaak in jeuk, omdat je veelal bultjes of zelfs blaasjes krijgt. Vaak verdwijnen de klachten na een paar dagen, hoewel we vaak niet weten wanneer het komt opzetten. Een zonneallergie komt vaak uit het niets, waardoor je het niet op voelt komen zetten. Er zijn gelukkig wel een aantal middeltjes die je kunnen helpen de jeuk te vermijden. In extreme gevallen is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk, zodat de arts medicatie voor kan schrijven. Met een zonneallergie is het verstandig niet te veel in de zon te komen.