Heb jij het Prikkelbare Darm Syndroom? Dit zijn 4 alternatieve geneeswijzen
Onze darmen staan ook wel bekend als het ‘tweede brein’. Net als de hersenen heeft het namelijk een eigen zenuwstelsel en voert het bepaalde handelingen zelfstandig uit. Maar soms gaat er iets niet goed. Zo is het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) een veel voorkomende spijsverteringsaandoening. Naar schatting heeft 5 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking er regelmatig last van. Ondanks het hoge percentage patiënten is de kennis over het deze aandoening niet optimaal. Hoog tijd om ons er eens in te verdiepen. Wat is PDS en bestaan er ook alternatieve geneeswijzen voor?
Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?
Het Prikkelbare Darm Syndroom is een aandoening waarbij het maagdarmkanaal verstoord is. Dit gaat gepaard met spijsverteringsklachten die vaak gelijktijdig optreden. De intensiteit en de duur van de symptomen variëren per persoon. Er is geen peil op te trekken. Soms zijn de klachten vrijwel weg, terwijl ze op andere dagen juist behoorlijk kunnen opspelen.
Wat zijn de symptomen van deze aandoening?
Laten we beginnen met geruststellend nieuws: PDS vergroot de kans op het ontwikkelen van darm of maagkanker niet. Deze aandoening verandert namelijk niets aan het darmslijmvlies. Wel kan het jouw leven in negatieve zin beïnvloeden omdat je last kunt hebben van allerlei klachten. Symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom zijn onder andere:
- Krampen
- Maagpijn
- Een opgeblazen gevoel en winderigheid
- Vermoeidheid
- Pijnlijk gevoel bij het plassen
- Rugpijn
- Spier- en gewrichtsklachten
Wat veroorzaakt PDS?
De bovengenoemde symptomen wisselen elkaar af en duren over het algemeen niet lang. Maar het is natuurlijk wel ontzettend vervelend. Zodoende vindt er wetenschappelijk onderzoek plaats naar de mogelijke oorzaken van dit syndroom. En wellicht vloeit daar een oplossing uit voort. Kort geleden ontdekten wetenschappers van de KU Leuven dat bepaalde biologische processen een rol spelen bij de darmklachten. Voor hun onderzoek deden de wetenschappers tests met zowel muizen als mensen. Het blijkt dat een bacteriële infectie in de darmen een lokale reactie van het afweersysteem teweeg kan brengen. Daardoor ziet dit lichaamsonderdeel bepaalde voeding ineens als ‘schadelijk’ en volgt er een heftige reactie.
Welke alternatieve geneeswijzen bestaan er voor PDS?
We zijn er nog niet, maar een deel van het ‘geheim’ van PDS is dankzij het Belgische onderzoek achterhaald. Maar nu komt de tweede vraag: wat kunnen we er aan doen? Acupunctuur zou een interessante optie kunnen zijn. Sommige PDS patiënten ontdekten dat dat acupunctuur de klachten die samenhangen met hun aandoening verlicht. Het werkt niet voor iedereen, maar toch is er een groep die er wel baat bij heeft. Het is dus niet dé oplossing, maar het is toch het proberen waard. Acupunctuur behandelt het prikkelbare darm syndroom door de doorgang van energie door het maagdarmkanaal te beïnvloeden. Degenen die lijden aan de meest terugkerende maag- en darmklachten voelen zich wellicht beter door het gebruik van spelden.
1 Alternatieve geneeswijze voor PDS: Acupunctuur
Sommige mensen ervaren na het eten en een opgeblazen gevoel in hun bovenbuik. Dat is natuurlijk niet fijn. Volgens diverse studies vormen acupunctuurbehandelingen voor verlichting van hun symptomen. Daarbij is een behandeling van minstens vier weken noodzakelijk.
Hoe werkt acupunctuur?
Volgens sommige onderzoekers is acupunctuur een veilige en efficiënte methode in de strijd tegen PDS. Een aantal mensen die een behandeling ondergingen meldden dat hun klachten aanzienlijk minder waren. Maar echt doorslaggevend bewijs is er nog niet. Op dit moment vinden er diverse klinische onderzoeken plaats om te achterhalen of de behandeling echt effect heeft. Hoe dan ook is acupunctuur als alternatieve geneesmethode zeker het onderzoeken waard. Alleen al de manier waarop het wordt toegepast is interessant. Acupunctuur werkt door de energiestroom door de meridianen van het lichaam te sturen. Het wordt door middel van manipulatie in de juiste richting gestuurd. In feite corrigeert het de ‘tegenstroom’ van energie in het lichaam. Dit gaat bepaalde lichamelijke klachten, die bijvoorbeeld samenhangen met het spijsverteringskanaal, op een effectieve manier tegen.
Chinese geneeskunde en levensenergie
Volgens de Chinese geneeskunde moet de maag-energie afdalen in het spijsverteringsstelsel. De zogeheten QI (levensenergie) verzet zich als er iets niet in orde is in het lichaam. Acupunctuur moet alle processen die plaatsvinden in het lichaam weer in balans brengen. Deze alternatieve behandeling lijkt het autonome zenuwstelsel (zoals de nervus vagus) te beïnvloeden, waardoor de maag op een andere manier beweegt en ontspant. Daarnaast schijnt het invloed te hebben op de pijnverwerking. Maar ook in het laatste geval is er nog onderzoek nodig.
Is een acupunctuur behandeling gevaarlijk?
De naalden die gebruikt worden bij acupunctuur vormen geen gevaar voor de gezondheid als ze goed worden gebruikt. Acupuncturisten plaatsen ze doorgaans op een veilige afstand van de organen. Een belangrijke plek is bijvoorbeeld het been, net onder de knie. Dit schijnt bijzonder effectief te zijn bij de behandeling van spijsverteringsstoornissen. Er zijn ook acupunctuurpunten die op het binnenste gedeelte van de pols geplaatst worden. Mensen die last hebben van een zwakke maag schijnen hier veel baat bij te hebben. Daarnaast plaatsen acupuncturisten soms op de volgende plekken een aantal naalden:
- Yin Tang (GV29): Ligt tussen beide wenkbrauwen.
- Bai Hui (GV20): Ligt op de top van het hoofd.
- Tai Chong (LR3): Ligt op de voet tussen het eerste en tweede middenvoetsbeentje.
- Zu San Li (ST36): Ligt onder de knieschijf, tussen de twee botten van het onderbeen.
- San Yin Jiao (SP6): Vier vingerbreedtes boven het hoogste punt van de enkel aan de binnenkant van het been.
- Tian Shu (ST25): Ligt aan weerszijden van de navel op de buik.
Is acupunctuur een goede alternatieve behandelmethode van PDS?
Acupunctuur is mogelijk een goede behandelmethode van het Prikkelbare Darm Syndroom. De eerste resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn positief, maar we zijn er nog niet. Hoe dan ook is het interessant dat de nadruk van acupunctuur ligt op het autonome zenuwstelsel en de pijn verwerkingscentra in het brein.
2 Alternatieve geneeswijze voor PDS: Hypnotherapie
Acupunctuur is zeker niet de enige alternatieve behandelmethode waarmee je PDS mogelijk de baas kunt zijn. Een andere veel gekozen optie is hypnotherapie. Het is mogelijk nuttig als er ernstige chronische problemen blijven bestaan na het gebruik van beproefde medische behandelingstechnieken. Diverse klinische onderzoeken hebben aangetoond dat hypnotherapie een doeltreffende therapie is voor PDS. Misschien vraag je je af: wat is het precies? Laten we snel een duik nemen in de wereld van de hypnotherapie.
Hoe werkt hypnotherapie?
Hypnotherapie is een behandelmethode waarbij je onder hypnose of trance aan jouw lichamelijke of geestelijke klachten werkt. Het focust zich op het ongemak die jij als patiënt ervaart en schijnt daadwerkelijk klachten als een pijnlijke maag, constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel te verminderen. Omdat de patiënt onder hypnose staat ontspant hij of zij volledig. Dit verlicht bepaalde basisproblemen van PDS, zoals misselijkheid, lusteloosheid, rugpijn en problemen met plassen. Het lijkt er dan ook dat hypnotherapie zowel symptomatische als psychologische en fysieke voordelen heeft.
Hoe ziet een behandelplan voor hypnotherapie er uit?
Elke hypnotherapeut heeft een eigen stijl. Wel bestaat een standaard behandelplan meestal uit de volgende onderdelen:
Het identificeren van eventuele angsten die de klachten bij de patiënt veroorzaken en het ontwikkelen van effectieve strategieën om de angsten te verminderen en het zelfvertrouwen te vergroten.
Doelen leren stellen en kijken naar de toekomst. Wat wil je gaan doen in jouw leven als de PDS klachten daadwerkelijk verminderen of verdwijnen?
Zelfhypnose Vaardigheden aanleren zodat je eventueel thuis ook sessies kunt doen.
Is hypnotherapie effectief op de lange termijn?
Volgens studies over de follow-up op lange termijn, voelt een meerderheid van de patiënten zich na 1 tot 1.5 jaar nog steeds beter dan voor de behandeling. Besef echter wel dat hypnotherapie geen wondermiddel is. Het werkt lang niet bij iedere patiënt. Zodoende is het nog steeds verstandig om ook traditionele therapie en andere methodes te overwegen. Wat voor jou werkt, werkt voor een ander misschien niet en andersom.
Is hypnotherapie de perfecte alternatieve behandelmethode voor jou?
De hypnotherapeut houdt tijdens iedere sessie de ontwikkeling van de patiënt bij. Ook vindt er een evaluatie plaats van de resultaten, om zo verder advies te kunnen geven. Gemiddeld is deze vorm van therapie verdeeld over twaalf sessies van elk 30 minuten. Je bent er dus minstens zes uur mee bezig. Sommige patiënten voelen zich na twee of drie sessies al beter. Ieder persoon is anders. Vind jij deze vorm van alternatieve therapie interessant? Ga dan in gesprek met een hypnotherapeut en bepaal jouw eigen strategie.
3 Alternatieve geneeswijze voor PDS: Orthomoleculaire therapie
Volgens het NOAG telt ons land momenteel zo’n 20.000 alternatieve genezers. Een deel daarvan past orthomoleculaire therapie toe om de klachten van het Prikkelbare Darm Syndroom te verminderen. En dat is hard nodig, want deze aandoening kan behoorlijk pijnlijk zijn. Tot de lijst met symptomen behoren onder andere winderigheid, een opgeblazen gevoel, rugpijn, huidproblemen, vermoeidheid, allergieën en blaasontsteking. Orthomoleculaire therapie kijkt en naar de oorzaken van de darmproblemen. Daarbij focust het zich op een gezond en natuurlijk voedingspatroon om de darmflora gezond te maken en te houden.
De rol van het microbioom
De oorzaken van darmproblemen verschillen per per persoon. Elk mens heeft een darmflora met ontelbaar veel bacteriën. Dit alles samen staat bekend als het ‘microbioom’. Soms zorgen bepaalde factoren er voor dat goede bacteriën plaatsmaken voor ziekmakende bacteriën. Zo heeft veel stress en ongezonde voeding vaak een negatief effect op de gezondheid, net als parasitaire infecties en schimmels. Onderzoek heeft uitgewezen dat patiënten het Prikkelbare Darm Syndroom bijna altijd een afwijkend microbioom hebben.
Wat is het doel van orthomoleculaire therapie?
Het doel van orthomoleculaire therapie is om zowel de oorzaken als de symptomen van PDS aan te pakken. Zodoende vindt er altijd een onderzoek van de ontlasting plaats. Op die manier krijgt de therapeut een goed beeld van het microbioom en de mogelijke ontsteking in de darmen. Ook stelt men vast of er sprake is van parasitaire infecties.
Behandelplan orthomoleculaire therapie
Wanneer de problemen eenmaal duidelijk zijn, wordt er een uitgebreid behandelplan opgesteld. Daarbij speelt de persoonlijke situatie en de individuele behoefte van de patiënt een belangrijke rol. Zo stelt de moleculaire therapeut samen met de patiënt een voedingsplan op om de verkeerde bacteriën in de darmen aan te pakken. Ook krijgt de patiënt soms prebiotica voorgeschreven. Dit is voeding die goede bacteriën toegevoegd aan de darmen en eventuele ontstekingen tegengaat.
4 Alternatieve geneeswijze voor PDS: Homeopathie
Homeopathie is een alternatieve behandelmethode die lichaam aanmoedigt zichzelf te genezen door kleine hoeveelheden natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Het focust zich daarbij op de onderliggende oorzaken van PDS. Aangezien de klachten per persoon kunnen verschillen, volgt iedere patiënt een unieke therapie.
Wat gebeurt er tijdens homeopathie?
De diagnose van het Prikkelbare Darm Syndroom vindt vaak plaats na tests op afwijkingen in de maag- en darmfunctie. PDS kan worden veroorzaakt en verergert door verschillende factoren, waaronder emotionele stress, afwijkingen in het stresssysteem en gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Een behandeling in de vorm van homeopathie moet deze problemen aanpakken. Hoe? Door het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. Volgens de homeopathie is stress dé oorzaak van PDS. Samen met de homeopathisch therapeut leert de patiënt om te gaan met verschillende psychologische problemen en een hoog stressniveau.
Wat is het doel van homeopathie?
Een van de doelen van homeopathie is om de vele (negatieve) gedachten in het hoofd van de patiënt te doen verminderen of verdwijnen. Het stelt hem of haar in staat om beter om te gaan negatieve emoties, zoals woede, schuld en verdriet. Ook kan de patiënt na de therapie beter omgaan met stress. Daardoor ontstaan er minder vaak klachten die samenhangen met het Prikkelbare Darm Syndroom.
Hoe vindt de behandeling plaats?
Bij homeopathische therapeut is er sprake van een persoonlijke benadering. Daarbij wordt het emotionele en fysieke welzijn van de patiënt aangepakt. Zo leert hij of zij beter met stress omgaan, zodat het minder invloed heeft op het fysieke en geestelijke welbevinden. Tijdens de therapie vindt er een grondig onderzoek plaats. Daarbij houdt de therapeut rekening met alle unieke kenmerken en en gastro-intestinale symptomen van de patiënt.
Hoe lang duurt homeopathische therapie?
Het Prikkelbare Darm Syndroom kan door allerlei oorzaken ontstaan. Denk aan slecht eten, slecht slapen en negatieve gedachten. Zodoende spelen dieet-, leefstijl- en stressgerelateerde factoren een belangrijke rol bij het ontstaan ervan. En die moeten worden aangepakt tijdens de therapiesessies. In combinatie met homeopathische therapie moet de patiënt binnen afzienbare tijd vooruitgang boeken. Hoe lang de behandeling precies duurt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
- De algemene gezondheid van de patiënt
- De leeftijd van de patiënt
- Eventuele andere aandoeningen
- De medische voorgeschiedenis van de patiënt
- De familiegeschiedenis. Welke ziektes komen er in de familie voor?
- De intensiteit van klachten zoals constipatie en diarree. Op welke momenten heeft de patiënt er het meeste last van?
Wanneer ga je resultaten zien?
ls het goed is boek je na 8 tot 12 weken al resultaat met homeopathische therapie. We raden echter aan om er langer mee door te gaan, zodat het ook op de lange termijn effectief is.