Last van migraine? Probeer deze drie alternatieve geneeswijzen

Migraine is een veelvoorkomende aandoening. Naar schatting hebben ongeveer 123.000 vrouwen en 30.000 mannen in Nederland er regelmatig last van. Migraine is ondraaglijk voor de patiënt en kan helaas moeilijk onder controle gehouden worden zonder voorgeschreven medicatie. Maar wat als je migraine wil behandelen zonder voorgeschreven medicatie? Dan zijn alternatieve geneeswijzen mogelijk een interessante optie.

1 – Acupunctuur

Acupunctuur is een effectieve alternatieve geneeswijze die wordt ingezet tegen de klachten die horen bij migraine. Tijdens de acupunctuurbehandelingen worden er op specifieke acupunten van het lichaam ingebracht. Deze behandelmethode moet de migraine klachten doen verminderen of zelfs doen verdwijnen.

Hoofdpijn voorkomen

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat acupunctuur migraine hoofdpijn kan helpen voorkomen of de frequentie waarmee deze optreedt kan verlagen. Hierdoor is behandeling via acupunctuur bij migraine mogelijk erg effectief. Bovendien heb je er geen enkel medicijn voor nodig, wat veel mensen over de streep trekt.

2 – Hypnotherapie

Migraine is een gecompliceerde neurologische aandoening die zich uit in verschillende symptomen. Denk bijvoorbeeld aan ernstige hoofdpijnklachten. Diverse wetenschappelijke studies hebben bewezen dat hypnotherapie de patiënt kan helpen bij pijnverlichting (zie de bronnen onder dit artikel). Met behulp van ontspanningsmethodes worden migraine patiënten op de lange termijn geholpen. Daarbij ligt de focus op de vermindering van de pijnactiviteit in de hersenen.

Medische hypnose

De psychische staat van een patiënt kan een krachtige trigger zijn voor migraine. Hypnotherapie zorgt er echter voor dat de triggers die migraine veroorzaken in “slaapstand” gezet worden. Doordat de patiënt betere controle krijgt over emoties, is hij of zij in staat om de migrainetriggers in controle te houden. Bovendien heeft hypnose de potentie om het leven van de patiënt aanzienlijk te verbeteren, aangezien het zowel de spierspanning als vermoeidheid en emotionele overbelasting vermindert.

3 – Fysiotherapie

Migraine is ernstige hoofdpijn die gepaard gaat met aanzienlijke beperkingen en kan gepaard gaan met een aantal symptomen en comorbiditeit. Hierdoor moeten patiënten met migraine vrijwel altijd medicijnen innemen om hun symptomen onder controle te houden.

Fysiotherapie wordt vaak gezien als een behandeling die geadviseerd wordt bij migrainepatiënten. Het zorgt er voor dat fysiek ongemak, dat wellicht hoofdpijn veroorzaakt, verdwijnt. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat het echt helpt tegen deze heftige vorm van hoofdpijn. Maar wie weet werkt het voor jou, dus het is zeker het proberen waard.