Altijd buikpijn bij wakker worden

Iedereen heeft wel eens last gehad van buikpijn. De onderliggende oorzaak kan van alles zijn. Van indigestie en gasvorming tot constipatie, verschillende gezondheidsproblemen kunnen maken dat je pijn of ongemak in de buikstreek voelt. Maar waarom heb je altijd buikpijn bij het wakker worden?

Soms kan maag- en buikpijn ernstig zijn, andere keren niet. Sommige aandoeningen die maagpijn veroorzaken, vereisen bij diagnose medische zorg. Ongeveer 1 op de 10 patiënten met buikpijn ervaart deze pijn als symptoom van een acute ziekte, zoals blindedarmontsteking, diverticulitis, gal- of pancreasaandoeningen of neoplastische ziekten. Als je echter geen andere acute symptomen ervaart, is je ochtendbuikpijn hoogstwaarschijnlijk een onschadelijk gevolg van gasvorming, te veel eten of constipatie.

Buikpijn bij het wakker worden kan ook worden veroorzaakt door stress, depressie of angst. Hoge niveaus van cortisol – het stresshormoon – kan gastro-intestinaal ongemak veroorzaken bij het omgaan met stress. Wanneer iemand gestrest is, maken de bijnieren het hormoon cortisol aan en geven het deze af in de bloedbaan. Dit veroorzaakt de vecht-of-vluchtreactie en kan ook buikpijn, maagkrampen, constipatie, diarree, misselijkheid en andere symptomen veroorzaken.

Het zou ook kunnen dat je buikpijn hebt als je wakker wordt vanwege iets dat de avond ervoor is gebeurd. Misschien heb je iets gegeten dat je niet verdraagt, of heb je ‘s avonds te laat of te veel gegeten. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van constipatie, diarree of indigestie. Buikpijn bij het wakker worden kan er ook op wijzen dat je een grote boodschap moet doen. Als de pijn aanvoelt als een krampend gevoel, kan het zijn dat je lichaam zich voorbereidt om zichzelf te ontlasten. Buikpijn in de ochtend kan ook te wijten zijn aan een lege maag. Simpel gezegd, je zou honger kunnen hebben en je lichaam vertelt je dat het voedsel nodig heeft.

Als je een maagzweer hebt, kun je ook meer pijn ervaren als je maag leeg is. Hoewel maagzuurremmers kunnen helpen bij deze pijn, moet je toch een arts raadplegen als je denkt dat je een maagzweer hebt. Aan de andere kant wordt het Prikkelbare Darm Syndroom gekenmerkt door pijn in de onderbuik, een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie, overmatig gas of slijm in de ontlasting. Als je maagpijn ook gepaard gaat met een van de bovengenoemde symptomen, raadpleeg dan je arts.

Buikpijn bij het wakker worden kan een symptoom zijn van een aantal problemen. Als je maagpijn of buikpijn aanhoudt, kan dit een indicatie kan zijn dat je te maken hebt met een ernstig probleem, zoals pancreatitis, de ziekte van Crohn, colitis, diverticulitis, galstenen, Coeliakie of een ander soort voedselallergie.

Buikpijn of maagpijn kan zowel zeer frustrerend als slopend zijn. Als je jou symptomen wilt verlichten, dan zijn er een paar natuurlijke remedies om jezelf een beetje beter te laten voelen. Gembersupplementen, gemberdrankjes en gemberkauwsnoepjes zijn bijvoorbeeld buitengewoon effectief in het verminderen van maagklachten en -pijn, blijkt uit onderzoeken. Het is zelfs aanbevolen voor kankerpatiënten die last hebben van misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapiebehandelingen.

Pepermuntthee drinken of op de pepermuntblaadjes kauwen zal ook helpen, maar als je een paar druppels essentiële pepermuntolie op je buik wrijft, zou je van je buikpijn verlost moeten zijn. Je kunt de etherische olie van pepermunt ook ruiken als je daar de voorkeur aan geeft. Het is trouwens ook goed voor het genezen van hoofdpijn. Pepermunt is een natuurlijke pijnstiller en heeft het vermogen om pijn te verminderen en gevoelens van misselijkheid te beperken.

Kamille is ook een ontstekingsremmer en in de meeste gevallen van maagklachten is een of andere vorm van ontsteking de oorzaak. Brouw een kamillethee voor jezelf om de spieren van je maag te helpen ontspannen. Als de spieren kalmeren, zal je waarschijnlijk minder spasmen of krampen ervaren en uiteindelijk minder pijn.