Tips voor ouders van kinderen met voedselallergieën

Bent u de ouder van een kind met een voedselallergie? Als u dat bent, bent u misschien op zoek naar enkele nuttige tips om met de medische aandoening van uw kind om te gaan.

Een van de eerste dingen die u zult willen doen, is met uw kind over zijn of haar voedselallergie praten. Dit is vooral belangrijk voor kleuters en jonge kinderen van de basisschoolleeftijd. Het is gebruikelijk voor deze leeftijdsgroep om snacks te delen met vrienden of klasgenoten, maar dat is niet altijd veilig. Hoe jonger u dit gesprek met uw kind voert, hoe beter het zal zijn. Voor kleine kinderen moet u de voedselallergie van uw kind meer dan eens met hen bespreken. Voor oudere kinderen en tieners: leer hen hoe ze zelf voedseletiketten kunnen lezen.

Praat niet alleen met uw kind, maar ook met iedereen die met uw kind in contact komt. Dit omvat leerkrachten, schoolverpleegkundigen, kinderopvang, familieleden en ouders van vrienden. Een groot aantal voedselreacties vindt buitenshuis plaats wanneer een ouder niet aanwezig is. Als u uw kind naar familie of een vriend stuurt, kan het een verstandig idee zijn om uw eigen zak met veilige, goedgekeurde snacks mee te nemen.

Thuis voeden van een kind met voedselallergieën

Wat betreft het thuis voeden van een kind met voedselallergieën, is het belangrijk om alle etiketten te lezen. Sommige voedingsmiddelen, zelfs die welke geen noten of tarwe bevatten, kunnen nog steeds een waarschuwing hebben die stelt dat deze producten in het voedsel kunnen worden gevonden. Als dat het geval is, kunt u het beste wegblijven. Het is ook belangrijk dat u telkens de etiketten leest van de voedingsmiddelen die uw kind eet. Voor sommige ouders lijkt dit misschien tijdverspilling, maar fabrikanten staan erom bekend dat ze hun recepten en de ingrediënten die ze gebruiken veranderen. Daarom is het beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Als u met uw kind buitenshuis eet, bijvoorbeeld in een fastfoodrestaurant, een lekker restaurant, een delicatessenzaak of een bakkerij, is het altijd een goed idee om eerst vragen te stellen. Dit is vooral belangrijk bij delicatessenzaken en bakkerijen. Wordt al het voedsel op dezelfde plek gemaakt? Wordt bij een delicatessenwinkel een andere vleessnijder gebruikt voor vlees en kaas? Dat zou wel moeten als uw kind allergisch is voor melk en andere zuivelproducten. Is er een kans dat een bepaald voedingsmiddel, zoals pinda’s of tarwe, is gebruikt of zelfs maar terloops in andere producten terecht is gekomen?

Hoe je met een allergische reactie op voedsel moet omgaan

Het is ook belangrijk dat je weet hoe je met een allergische reactie op voedsel moet omgaan. Zorg ervoor dat de mensen om u en uw kind heen ook weten hoe ze met een voedselreactie moeten omgaan. Als uw kind medicijnen krijgt om in te nemen bij een allergische reactie, zorg er dan voor dat die medicijnen altijd bij u en uw kind zijn. Geef de medicijnen op school of in de kinderopvang aan de schoolverpleegkundige of de crèche. Als uw kind op bezoek is bij vrienden of familie, zorg er dan voor dat u de medicatie aan de volwassene geeft en laat hem of haar weten wanneer deze gebruikt moet worden, als dat al gebeurt.

Als uw kind een allergische reactie heeft op iets dat het heeft gegeten, is het belangrijk om meteen te bepalen of uw kind medische hulp nodig heeft. Veel ouders zoeken graag medische hulp voor hun kinderen, zelfs als blijkt dat ze in orde zijn. Dit is meer dan mogelijk, vooral als de voedselallergie relatief nieuw is of als het de eerste paar keer is dat je met een allergische reactie te maken krijgt.

Zoals je ziet, zijn er een aantal belangrijke tips die je in gedachten moet houden en moet weten als je de ouder bent van een kind dat lijdt aan een voedselallergie, vooral een pinda-allergie. Aangezien de meeste allergische reacties plaatsvinden wanneer er geen ouder in de buurt is, moet u alle volwassenen die contact hebben met uw kind goed informeren.

Tips voor ouders van kinderen met een pinda allergie

Bent u de ouder van een kind met een pinda allergie? Als u dat bent en als dit een eerste ervaring voor u is, bent u misschien op zoek naar begeleiding. Tenslotte kan de wetenschap dat het leven van uw kind letterlijk in uw handen ligt, voor veel ouders overweldigend zijn.
Een van de eerste dingen die u als ouder zult willen doen, is met uw kind over zijn pinda-allergie praten. Dit is belangrijk om te doen zodra uw kind het concept van allergieën en het niet eten van bepaald voedsel kan begrijpen. Dit gebeurt vaak op kleuterleeftijd. Misschien moet u meer dan eens met uw kind praten, maar het is belangrijk om het te laten weten wat er kan gebeuren als het voedsel deelt met vrienden of klasgenoten. Als uw kind ouder of tiener is, kunt u hem proactieve stappen leren, zoals het controleren van alle voedseletiketten.

Hoe belangrijk het ook is om met uw kind over zijn pinda allergie te praten, het is uiterst belangrijk om met iedereen te praten die met uw kind in contact kan komen. Deze personen zijn onder andere leraren, schoolverpleegkundigen, familieleden en ouders van vrienden. Het zal u misschien verbazen dat veel voedselallergieën, waaronder allergische reacties op pinda’s, zich voordoen wanneer er geen ouders aanwezig zijn. Daarom is het uiterst belangrijk dat alle volwassenen op de hoogte zijn van de allergische reacties van uw kind op pinda’s. Als uw kind uw huis verlaat om vrienden of familie te bezoeken, pak dan veilige snacks voor hem of haar in.

Als u en uw kind bekend staan om uit eten gaan

Is het belangrijk dat u zoveel mogelijk vragen stelt. Dat moet u bij alle eetgelegenheden doen, maar het is vooral belangrijk bij een bakkerij. Worden alle baksels op dezelfde plek gemaakt, bijvoorbeeld op dezelfde tafel? Zo niet, worden de handschoenen dan vervangen? Hoe groot is de kans dat een pinda of pindakaas in ander voedsel terechtkomt? U moet weten voordat u uw kind iets geeft dat u niet zelf hebt bereid.
Wat betreft het voedsel dat u zelf bereidt, moet u alle etiketten lezen. Het zal je verbazen hoeveel producten een waarschuwing hebben dat er pinda’s in kunnen zitten. Zelfs als het alleen “kan” zijn, wordt u toch aangeraden voorzichtig te werk te gaan en over te slaan. Zorg er ook voor dat u altijd de etiketten leest, want levensmiddelenfabrikanten staan erom bekend dat ze hun ingrediënten bijwerken of veranderen.

Hoe u met een allergische reactie moet omgaan

Het is ook belangrijk dat u weet hoe u met een allergische reactie moet omgaan. De kans is groot dat de arts van uw kind u de juiste stappen leert, waaronder waarschijnlijk het toedienen van medicijnen om uw kind te helpen ademen. Het is ook belangrijk om de mensen om u heen voor te lichten. Zorg ervoor dat alle familieleden, ouders van vrienden en leerkrachten op school weten wat ze moeten doen bij een allergische reactie op pinda’s. Als je van je arts medicijnen krijgt, wat het geval zou moeten zijn, zorg er dan voor dat de school die heeft en draag de medicijnen altijd bij je, bijvoorbeeld in de auto of in je tas.

De bovenstaande tips zijn slechts enkele van de vele tips die u in gedachten moet houden als uw kind een pinda allergie heeft. Het is geen geheim dat de zorg voor een kind met een pinda allergie moeilijk en stressvol kan zijn, omdat je echt op elke stap moet letten die jij en je kind zetten. Daarom zijn er een aantal nuttige boeken voor ouders zoals u, en ook online prikborden waar steun wordt geboden, vaak door andere ouders zoals u.