Yoghurt eten voor het slapen

Als je probeert af te vallen of een gezond dieet te volgen, kan het een grote uitdaging zijn om ‘s avonds laat de juiste snack te kiezen. Het is toch zo gemakkelijk om voor het slapengaan een chocoladereep of een bolletje ijs te pakken. Een even gemakkelijk maar gezond alternatief is yoghurt. Deze late night snack is een voedzaam voedingsmiddel waar je je helemaal niet slecht over hoeft te voelen.

Iedereen heeft wel eens een slechte ervaring gehad met een snack voor het slapengaan. Of het nu rare kaasdromen zijn door het eten van te veel brie, een hoge suikerspiegel van dat stukje taart dat het moeilijk maakt om in slaap te vallen of vet voedsel dat in je maag blijft zitten, het eten van het verkeerde voedsel voordat je gaat slapen kan de slaap bemoeilijken. Er zijn echter enkele voedingsmiddelen die, als je ze voor het slapengaan eet, juist kunnen helpen om een goede nachtrust te krijgen, en yoghurt is een van de beste!

Een kom Griekse yoghurt en fruit biedt alle romige zoetheid van ijs zonder het toegevoegde vet en suiker. Yoghurt is rijk aan probiotica, die de maag kunnen helpen kalmeren, en is ook een bron van van het aminozuur tryptofaan, dat helpt bij het reguleren van circadiaanse ritmes. De meeste eiwitrijke voedingsmiddelen, waaronder yoghurt, bevatten aanzienlijke hoeveelheden tryptofaan, wat op zijn beurt je lichaam helpt serotonine en melatonine te produceren, twee hormonen die helpen bij slaapregulatie.

Een onderzoek uit 2015 door het tijdschrift Gastroenterology & Hepatology suggereerde dat er een verband bestaat tussen gastro-intestinale problemen en slaapproblemen. Wetenschappers hebben echter ook de mogelijke correlatie tussen yoghurt en een verbeterde darmgezondheid bestudeerd vanwege de probiotica die het bevat. Probiotica zijn actieve levende culturen van nuttige bacteriën, waaronder Lactobacillus- en Streptococcus-stammen. De probiotica in yoghurt heeft de neiging om de natuurlijke enzymen in je darmen na te bootsen.

De levende culturen in yoghurt bevatten melkzuurproducerende bacteriën die lijken te helpen bij het reguleren van de spijsvertering en het verlichten van symptomen van een breed scala aan gastro-intestinale aandoeningen. Het type yoghurt zelf maakt niet uit, zolang wat je ook kiest actieve of levende culturen bevat, hoog in eiwit is en zo min mogelijk toegevoegde ingrediënten bevat. Griekse yoghurt heeft meestal meer eiwitten dan andere yoghurt, maar met gewone yoghurt zal het wel lukken.

Als gewone yoghurt moeilijk naar binnen te krijgen is, kun je ingrediënten toevoegen om het smakelijker te maken. Maar blijf uit de buurt van gearomatiseerde, gezoete yoghurt om pieken in je bloedsuikerspiegel te voorkomen, die je slaap kunnen verstoren. Koop in plaats daarvan yoghurt en voeg dan verse of bevroren, ongezoete bessen toe. Het sap van ontdooide bevroren bessen voegt zowel natuurlijke zoetheid als heldere bessenkleuren toe.

Voor degenen die niet van de soms bittere smaak van yoghurt houden, overweeg om natuurlijke kunstmatige zoetstoffen zoals Stevia toe te voegen om de zoetheid te verhogen. Op de avonden dat je trek hebt in iets hartigs, kun je een tzatziki-saus kunt maken door geraspte, uitgelekte komkommers, citroen en zout aan de yoghurt toe te voegen. Eet het met rauwkost zoals selderij, wortelen, paprika’s, komkommers of andere groenten die je de crunch geven zonder de calorieën, vet of koolhydraten.

En als je helemaal genoeg hebt van yoghurt, kun je altijd nog kefir proberen, te vergelijken met een drinkbare yoghurt. Het zit op dezelfde manier vol met probiotica en heeft ook andere potentiële gezondheidsvoordelen.