3 alternatieve geneeswijzen tegen angst

Alternatieve geneeswijzen worden ingezet vanuit de overtuiging dat lichaam en geest in balans moeten zijn om probleemloos te kunnen functioneren. Bij een verstoring van de balans treden klachten op. Klachten die met inzet van alternatieve geneeswijzen kunnen worden aangepakt. Als angst je leven regeert, is het lastig om je dag op een fijne manier door te komen. Kies niet direct voor medicatie om de angst de baas te worden, maar kijk of alternatieve geneeswijzen jou kunnen helpen. De behandelingen kennen vrijwel geen bijwerkingen, maar zijn bewezen effectief tegen klachten die door angst ontstaan. De volgende drie alternatieve geneeswijzen kunnen jou op een natuurlijk manier helpen:

 • acupunctuur
 • neurofeedback
 • EMDR

Met goede kennis van deze alternatieve therapieën weet je waar je voor kiest en kun jij je gericht laten behandelen tegen jouw angstklachten.

Acupunctuur bij angst

Leven met angst kan je flink onzeker maken en zelfs leiden tot een identiteitscrisis. Vooral als je niet weet waardoor de angst is ontstaan, is het moeilijk om hier zelf grip op te krijgen. Negatieve gedachten krijgen de overhand en gaan ten koste van je zelfvertrouwen. Je blijft je maar zorgen maken en hierdoor nemen je klachten toe. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen waar je zelf niet meer uitkomt.

Met behulp van acupunctuur kunnen bepaalde delen van jouw hersenen op een natuurlijke manier positief worden beïnvloed en zullen de stress en gevoeligheid voor pijn afnemen. Je wordt meer ontspannen en bent meer in balans. Via dunne naaldjes zal de acupuncturist op basis van jouw verhaal bepaalde energiebanen in jouw lichaam aanprikken. Dit gebeurt op de plek waar de energiestroom is onderbroken of verstoord. De naaldjes zorgen ervoor dat de energie weer moeiteloos kan stromen en daardoor nemen jouw angstklachten af.

Neurofeedback tegen angst

Het ervaren van angst laat je continu alert zijn en maakt het onmogelijk om te ontspannen. Alles wat we voelen, denken en doen, wordt door onze hersenen geregeld. Omdat angst verschillende onderliggende oorzaken kent, is het goed om je te weten dat neurofeedback ingezet kan worden bij vrijwel alle angststoornissen. Zo is het effectief bij klachten als:

 • depressie
 • dwang
 • paniek

Voorkom dat angst een verlammende uitwerking op jou heeft en je leven gaat beheersen. Schakel de hulp in van een ervaren therapeut die jou met neurofeedback van je angstklachten af kan helpen. Ook als jij het moeilijk vindt om over je problemen te praten, is dit een goede manier om je angst onder controle te krijgen. Via elektroden op je hoofd zal de therapeut jouw hersenen leren hoe ze opnieuw in balans komen. Hiervoor hoef jij zelf niets te doen.

Doordat het probleem bij de kern wordt aangepakt via neurofeedback wordt het probleem ook echt opgelost. Dit in tegenstelling tot medicatie, waarbij alleen de symptomen worden onderdrukt. Bij neurofeedback wordt gewenste hersenactiviteit beloond. Dit motiveert de hersenen om deze positieve activiteit te blijven herhalen.

EMDR bij angststoornissen

Een schokkende ervaring heeft veel impact op je leven. Soms lukt het niet om deze heftige gebeurtenis zelf te verwerken. Hierdoor kun je een angststoornis gaan ontwikkelen. Angststoornissen kunnen optreden door ingrijpende voorvallen, zoals:

 • seksueel geweld
 • ongeval
 • traumatische gebeurtenis

Wanneer het jou niet op eigen kracht lukt om deze gebeurtenissen te verwerken, merk je dat je klachten gaat ontwikkelen. Veelgehoorde klachten na een traumatische ervaring zijn:

 • concentratieproblemen
 • herbeleven van de gebeurtenis
 • slaapproblemen
 • somberheid
 • verhoogde alertheid

Bij een EMDR-behandeling zal de therapeut jou vragen om aan de ingrijpende gebeurtenis terug te denken. Dit betekent dat je aandacht besteedt aan de nare gevoelens, beelden en gedachten. Geen eenvoudige opgave, maar het gaat je wel veel brengen. Op het moment dat jij volop in de herinnering van het trauma zit, zal de therapeut jou een bepaalde prikkel geven. Dit kan doordat jij een koptelefoon draagt en er afwisselend links en rechts geluiden worden afgegeven, maar het kan ook doordat de therapeut bewegingen met de hand gaat maken. Hierdoor worden de hersenen afgeleid van het traumatische voorval en zal de emotionele lading en kracht van de gebeurtenis afzwakken.

Waar de gebeurtenis jou voor de EMDR-therapie elke keer heel angstig maakte, zul je merken dat het na een aantal sessies uiteindelijk minder beladen is. Het wordt als het ware een herinnering aan een gebeurtenis zonder dat het angst met zich meebrengt. Hierdoor verminderen jouw klachten en wordt de balans tussen jouw lichaam en geest op een natuurlijke manier hersteld.

Kies ook voor een alternatieve geneeswijze om jouw klachten te verhelpen en neem contact op met een therapeut bij jou in de buurt. De kracht van jouw eigen lichaam en geest zijn groter dan je denkt. Maak hier gebruik van door jouw angst op een natuurlijke manier te lijf te gaan.