Gloeiend lichaam tijdens slapen
Behalve het slaap-waakritme kent het menselijk lichaam ook een warm-koudcyclus. De temperatuur van de huid speelt een belangrijke rol bij de warmte van het lichaam tijdens het slapen. Naast het lichamelijke aspect van de temperatuur dragen omgevingsfactoren en slaapomstandigheden net zo goed bij aan de lichaamstemperatuur. Een deel van de energieverbranding wordt ‘s nachts bereikt door het nachtelijk zweten. Dit is een natuurlijk proces van het menselijk lichaam en noodzakelijk om lichaam en geest in topconditie te houden. De mate waarin je zweet, kun je wel degelijk beïnvloeden en dat biedt kansen om het ongemak dat je hierdoor ervaart te verminderen. Een gloeiend lichaam kan worden voorkomen door te zorgen voor:
- een koele slaapkamer
- een katoenen pyjama
- katoenen beddengoed
- rust voor je gaat slapen
- etenswaren zonder kruiden
Katoen staat bekend om de ventilerende eigenschappen en de mogelijkheid om vocht (zweet) goed af te voeren. Met katoenen bedlinnen en katoenen nachtgoed valt dus al veel winst te behalen, waar het gaat om het voorkomen van een gloeiend lichaam in je slaap. Het bevordert je nachtrust aanzienlijk. Behalve minder zweten, zal je slaapcyclus verbeteren en dat maakt dat jij je dag met een gezonde dosis energie kunt starten.
Waarom gloeit je lichaam tijdens slaap?
De zweetklieren in ons lichaam zorgen ervoor dat overtollig vocht via de poriën wordt afgevoerd. Om dit goed te kunnen doen, is het belangrijk dat ze niet gehinderd worden door een te warme omgeving, slecht beddengoed of verwijde bloedvaten door alcoholgebruik. Deze factoren zijn op een simpele manier zelf onder controle te houden. Toch zijn er ook situaties die het een stuk lastiger maken om zelf een oplossing te vinden voor een gloeiend lichaam tijdens de slaap.
Zweten in bed door ziekte
Er zijn ziektebeelden die ervoor kunnen zorgen dat jouw nachtrust wordt verstoord door nachtelijk zweten. Dit wordt vooral gezien bij ziektes als:
- tuberculose
- diabetes
- slaapapneu
- aandoeningen van de hypofyse
- aandoeningen van de bijnieren
- ziekte van Hodgkin
Hormonen zijn verantwoordelijk voor het regelen van je lichaamstemperatuur. Deze hormonen worden in de bijnieren geproduceerd. Onder invloed van diverse aandoeningen kan het de hormoonhuishouding danig in de war schoppen. Een veelvoorkomend probleem met hormonen, en dus zweten in bed, is de overgang bij vrouwen.
Nachtelijk zweten en de overgang
In het vrouwelijk lichaam wordt door de eierstokken het hormoon oestrogeen afgegeven. De hoeveelheid hormonen verandert, naarmate je als vrouw in de overgang terechtkomt. Het laat de hormoonhuishouding schommelen en hierdoor krijgt de hypofyse in de hersenen een onjuist signaal en dat laat jou zweten. Door de schommelingen in hormonen denkt de hypofyse dat het lichaam oververhit is. De reactie van de hypofyse hierop is het verwijden van je bloedvaten om je lichaam af te laten koelen. De toename van bloed in de uitgezette aderen veroorzaakt een warm gevoel en het zweten gaat beginnen. Pas als het lichaam in de gaten krijgt dat er eigenlijk niets aan de hand is, zal je temperatuur weer zakken. Een vicieuze cirkel, want doordat je afkoelt, krijg je het weer koud. Een middel tegen veelvoorkomende hormoonschommelingen in de overgang kan hierbij dienst doen.
Medicatie bij ziektebeelden
Ziek zijn is sowieso een aanslag op lichaam en geest. Zou je slaappatroon hierdoor ook nog verstoord worden, dan is het einde zoek. Een goede behandeling bij ziekte is niet alleen nodig om symptomen van de ziekte te onderdrukken, maar ook om de slaapcyclus in goede banen te leiden. Als nachtelijk zweten jouw slaappatroon in de weg staat, moet het lichaam dubbel hard werken om het toch al zieke gestel weer op regel te krijgen. Zorg dat je er gloeiend bij bent en druk het nachtelijk zweten de kop in door hier hulp bij in te roepen.
Het is misschien even zweten al deze maatregelen, maar ze komen je nachtrust zeker ten goede.