Waarom slaap je slechter met volle maan?
Voor een goede nachtrust is een flinke dosis melatonine nodig. Melatonine is een hormoon dat maakt dat je slaperig wordt. Het wordt door het lichaam zelf aangemaakt ten teken dat je je richting je bed moet gaan begeven. De volle maan heeft invloed op ons bioritme en juist het slaap-waakritme moet goed werken, wil je lekker kunnen slapen. Hoe kan het dat de volle maan hier van buitenaf invloed op heeft?
Bioritme en volle maan
Er zijn veel theorieën over het effect van de volle maan op ons slaappatroon. Om in kaart te brengen wat het effect van de volle maan op het lichaam is, werd tijdens onderzoeken het volgende nauwkeurig bijgehouden:
- oogbewegingen
- hormoonproductie
- hersenactiviteit
Bij volle maan blijkt de activiteit in hersendelen, die verband houden met diepe slaap, ongeveer dertig procent lager te zijn. Omdat de diepe slaap een grote rol speelt in het herstel van lichaam en geest heeft het onderzoek een belangrijke factor voor slaapproblemen aan het licht gebracht.
Verminderde slaapcyclus
Te weinig diepe slaap geeft fysiek en mentaal ongewenste effecten. Zo heeft het tot gevolg dat:
- het immuunsysteem niet optimaal versterkt wordt
- minder nieuwe energie wordt verkregen
- nieuwe cellen worden aangemaakt en beschadigde cellen optimaal worden hersteld
De enige bewezen verklaring is dat de felheid van de volle maan het lastig maakt om in slaap te vallen, gecombineerd met een kortere slaap die ook nog eens vaker onderbroken wordt. De hoge stand van de maan veroorzaakt immers meer licht en dat houdt de aanmaak van de lichaamseigen melatonine tegen. Vergelijk het met het kijken naar het blauwe scherm van je tablet of telefoon. Je wordt op deze manier minder snel slaperig en dat maakt inslapen tot een grotere uitdaging. In combinatie met een kortere en verstoorde nachtrust vergt dit het nodige van je lijf en leden.
Verkorte REM-slaap door volle maan
Als je dan eindelijk in slaap bent gevallen, is de uitwerking van de maan op onze slaapcyclus helaas nog niet ten einde. De slaap is niet alleen minder diep, maar vaak ook korter. Dit wil je zien te voorkomen, aangezien een onderbroken of te korte nacht ten koste gaat van je energie. De REM-slaap duurt tijdens volle maan maar liefst een half uur langer. Met de wetenschap dat je tijdens deze slaapfase volop droomt, is het niet zo verwonderlijk dat je sneller wakker wordt.
Volle maan te lijf gaan
Nu je weet dat het heldere licht van de volle maan jouw slaapcyclus vertraagt en je bioritme voor de gek houdt, is het zaak om hier iets tegen te doen. Gelukkig is het mogelijk om je te wapenen tegen een overvloed aan licht in je slaapkamer. Verduisteringsgordijnen bieden soelaas, evenals rolluiken, omdat beide het invallend licht kunnen beperken. Je kunt ook overwegen een slaapmasker te dragen om je lichaam om de tuin te leiden. Helpt dat niet afdoende? Melatonine is ook in tabletvorm verkrijgbaar. Zo kun je op een simpele manier het melatoninegehalte opkrikken in de hoop toch ongestoord te kunnen slapen.
Je gezondheid heeft dus best te lijden onder de stand van de maan. Gelukkig is het maar van korte duur en heb je nog een maand voor de volgende maan zich aandient. Tot die tijd houd je gewoon je gordijnen dicht en neem je een melatoninetabletje extra om toch fris en vol energie wakker te worden. Fijne nachtrust!